9. září 2014 • 15:07

Neuvěřitelná série! Basketbalisté USA vyhráli už 60 zápasů v řadě

Autor: pt
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americká basketbalová reprezentace je už osm let neporažena. Dnes večer se od 21 hodin Američané utkají  ve čtvrtfinále mistrovství světa se Slovinskem. Do zápasu je z lavičky opět povede trenér Mike Krzyzewski, který má reprezentační bilanci 67 výher a jediné porážky.



Coach K. Tak se přezdívá 67letému trenérovi, který je hlavním trenérem reprezentace USA od roku 2006. Tehdy si na mistrovství světa v Japonsku připsal svoji jedinou prohru u národního týmu, když Američané v semifinále podlehli Řecku 95:101. V následujícím úspěšném utkání o 3. místo proti Argentině (96:81) Krzyzewski začal svoji vítěznou sérii. 

Od té doby výběr USA ovládl olympijské hry v Pekingu 2008, mistrovství světa v Turecku 2010 i olympijské hry v Londýně 2012. V součtu se všemi přípravnými zápasy a utkáními na americkém kontinentálním šampionátu národní tým pod Krzyzewského taktovkou neprohrál už 60x v řadě.

Rodák z Chicaga se může stát prvním trenérem, který dovede USA ke dvěma titulům mistrů světa po sobě. Obhájit zlato ze světového šampionátu se v historii povedlo jen Brazíli (1959 a 1963) a Jugoslávii (1998 a 2002).

Uzdravený Derrick Rose útočí proti Mexiku.
Uzdravený Derrick Rose útočí proti Mexiku.

K tomuto cíli musí Krzyzewského svěřenci překonat ještě tři soupeře. První překážkou je ve čtvrtfinále Slovinsko, s nímž si Američané bez problémů poradili v srpnové přípravě 101:71. „V první řadě na ten přípravný zápas musíme zapomenout. Od té doby se zlepšili. My sice také, ale musíme si na ně dát pozor. Je to zvláštní tým, který může mít v jednu chvíli na hřišti pět trojkařů,“ nepodceňuje soupeře Krzyzewski.

Samozřejmě podle papírových předpokladů by si USA měli poradit se Slovinci bez problémů, stejně tak by měli projít i v semifinále přes vítěze souboje Turecko – Litva. Těžká zkouška na Američany číhá až ve finále, kam by z druhé strany pavouka měli dojít domácí Španělé.

„Ve finále zvítězí Španělsko. Mají skvělý tým, hrají doma a navíc už nemáme ten zastrašovací faktor jako dřív. Řada španělských hráčů působí v NBA a zná naše hráče. Už se nemůže stávat to, co nám, že nás soupeři prosili o autogram,“ řekl Charles Barkley, člen původního „Dream Teamu“ z Olympijských her v Barceloně 1992.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud