Ivo Pospíšil
29. září 2014 • 05:30

Vypadám jako sprejer, směje se Blažek. Ale náramek nesundá

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z TURECKA | Je pověrčivý a ani to nijak netají. Na hotelu má různé keramické figurky, jednu z nich, Barboru, nosí už pětadvacet let a před začátkem cesty na MS v Turecku dostal kouč českých basketbalistek Lubor Blažek novinku. Pletený náramek v národních barvách. „Sice vypadám jako sprejer, ale nedovedu to odložit,“ usmívá se. Zatím s ním vyhrál obě utkání.



Lehce zarostlá tvář, tričko nebo oblek, a když jeho hráčky vybíhají na hřiště, ještě si s nimi před každým začátkem utkání plácne.

Co si myslíte, že je u trenéra Lubora Blažka samovolné, je pro něj v některých případech daný rituál. Něco, bez čeho by to nešlo. Něco, bez čeho by se možná neuspělo. Trenér českých basketbalistek totiž platí za pořádného pověrčivce.

Trenér Blažek je pověrčivý, nosí náramek, který mu má přinášet štěstí Trenér Blažek je pověrčivý, nosí náramek, který mu má přinášet štěstíFoto Ivo Pospíšil (Sport)

Zatímco jeho svěřenky si skypují se svými příteli (Petra Kulichová), zavazují si boty v přesně daném pořadí nebo se ještě musí před strečinkem trefit zpod koše a vstřelit trojku (Michaela Stejskalová), on za poslední roky nabral už tolik rituálů a talismanů, že musel některé vypustit.

Abyste rozuměli, těchto podobným keramických figurek má víc. Některé však nechává na hotelu (ale říká jim, aby tam fandily), zatímco tato vyžaduje speciální režim a před každým zápasem pusu.„Jsem pověrčivý,“ netají se. „Tenhle trend u mě je a mám několik talismanů. Třeba i takové, které jsem měl před čtyřmi lety na mistrovství světa. Vždyť té figurce Barboře, kterou sebou nosím stále, je už pětadvacet let,“ usmívá se Blažek.

„Když to nedodržím, jsem nervózní, že jsem něco nesplnil,“ vysvětloval už dříve.

A co šampionát, to určitá novinka. Na loňském mistrovství Evropy to byly třeba šťastné kaštany, letos pak od své dcery dostal speciální náramek v národních barvách.

„Takže teď musím chodit jako sprejer, ale nedovedu to odložit. Slíbil jsem, že nám to pomůže, tak to nosím. Aby se lidi nedivili, že jsem nějak zblbnul, zatím mi to furt myslí,“ žertuje. „Mám ještě jeden nový talisman, ale ten je tak objemný, že se mi do kapsy nevejde, takže je na pokoji,“ uvedl, ač nechtěl přímo říct co to je. Inu, i tajemství patří k úspěchu.

Zatím vše funguje…po vítězství nad Brazílií a Japonskem bude zítra Česko bojovat o vítězství ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále MS.

VIDEO: Jak v neděli Češky porazily Japonsko

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud