20. srpna 2015 • 11:52

Schilb se definitivně stal Čechem a pomůže basketbalistům na ME

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Americký basketbalista Blake Schilb ve středu definitivně získal české občanství a posílí národní tým na mistrovství Evropy. Stihne se tak dopsat jeho jméno na soupisku, která bude 28. srpna uzavřena. Dnes už s novým pasem odcestoval s reprezentací na přípravný turnaj do Řecka.



Jednatřicetiletý Schilb se tak stal druhou zahraniční posilou basketbalové reprezentace v historii po Maurici Whitfieldovi, který nastoupil za český tým na ME 2007. Loni se v přípravě objevil Corey Muirhead, ale udělení občanství se nestihlo před startem kvalifikace.

Schilb už v minulosti dva roky oblékal dres českého mistra Nymburku. Tehdy se seznámil i se svou současnou českou manželkou, s níž se chce v budoucnu v Česku usadit. I proto toužil po získání občanství.

"Cítím se skvěle. Jsem rád, že se to podařilo dokončit. Byl to opravdu dlouhý proces, ale je skvělé mít konečně české občanství," řekl Schilb v tiskové zprávě.

"Doufám, že moje role na šampionátu bude důležitá. Budeme tam odjíždět s velkými nadějemi. Příprava je dobrá, jen ji teď musíme správně zakončit. V týmu přijmu roli, kterou mi trenér určí. Chtěl bych po svém příchodu na hřiště být dobrým spoluhráčem a dodat týmu sebevědomí," prohlásil.

Rodák z Illinois nastupuje na pozici číslo dva a má za sebou zkušenosti z Euroligy v dresu Crvené zvezdy Bělehrad. Naposledy hrál za Paříž a od nové sezony bude oblékat dres Galatasaraye Istanbul. S českým týmem už tři týdny trénuje a stihl také odehrát tři přípravné zápasy, v nichž dal pět, devět a šest bodů.

"Jsou tu samí dobří hráči. Trenér dělá dobrou práci, aby dal dohromady jednotlivé individuality. Každý ví, že musí udělat maximum pro úspěch týmu jako celku. Jsme ambiciózní tým. Na Eurobasketu bychom chtěli postoupit ze skupiny. Musíme ale jít zápas od zápasu," řekl Schilb.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud