13. září 2015 • 19:54

Ostuda, blamáž, zuří chorvatský tisk. Kouč po prohře s Čechy skončil

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Blamáž, hanba, katastrofa a jeden z nejhorších dnů chorvatského basketbalu od rozdělení Jugoslávie. Tak hodnotí chorvatská média dnešní osmifinálovou prohru chorvatských basketbalistů v osmifinále mistrovství Evropy s Českou republikou 59:80. Trenér Velimir Perasovič hned po zápase oznámil rezignaci.



"Můj čas u reprezentace skončil. Příležitost musejí dostat jiní. Chápu, že trenér, který nemá výsledek, by měl odstoupit. A já výsledek neudělal," prohlásil trenér Perasovič.

Sám neměl pro jasnou porážku vysvětlení. "Pořád to nechápu. Po pěti minutách jsme vytuhli, jako bychom neměli sílu a koncentraci. Obrana byla katastrofální. V jednu chvíli všichni dali hlavu dolů a vypadalo to jako na pohřbu. Z hráčů jsem cítil, že jsou v depresi. Nenašel se nikdo, kdo by to zvedl. Jedeme domů s tím, že jsme pro výhru neudělali všechno. Je to hrozná tragédie," litoval.

Za katastrofu považuje vyřazení i chorvatský tisk. "Blamáž v Lille. Češi zlomili zoufalé Chorvaty," píše sportovní deník Sportske Novosti na svém webu. "Chorvaté podali ostudný výkon. Šlo o první zápas, ve kterém si nemohli dovolit špatný den, ale stal se přesný opak. Dovolili si hrozný den," komentoval prohru deník Novolist.

Web 24sata.hr označil výsledek za jeden z nejhorších dnů chorvatského basketbalu. "Zoufalství v Lille. Chorvatský basketbal prožívá jednu z nejhorších ran od získání nezávislosti."

Servítky si nebral ani bývalý basketbalista Jurica Golemac jako expert v televizním přenosu. "Byli jsme jako jeleni a Češi jako Vikingové, kteří nás přišli ulovit. Je to hanba pro náš basketbal. Nikdo by neřekl, že Češi jsou lepší než Chorvaté. Každý trenér by si vybral chorvatského hráče před českým, přesto nám Češi nedali šanci," řekl bývalý hráč Cibony Záhřeb, Říma, Panathinaikosu či Alby Berlín.

Ani hráči nechápali, co se jim na palubovce stalo. "Nevím, co na to říct. Češi hráli jako tým a zasloužili si postoupit. Ale co jsme předvedli my, to nechápu. Je to pro mě nejhorší den od doby, co jsem začal hrát basketbal," uvedl Krunoslav Simon, který v úvodu druhé půle musel kvůli zranění kotníku ze hry.

Do té doby jako jediný byl schopen podat výkon, jaký se od něj očekával. "Jako jediný se snažil, škoda, že se zranil. Ale ani on by s výsledkem nic neudělal," hodnotil jeho výkon chorvatský tisk.

"Je to pravděpodobně jeden z nejhorších zápasů Chorvatska v historii, protože jsem v týmu mnoho let a tohle nepamatuji," prohlásil kapitán Roko Ukič. "Všichni jsme si mysleli, že jsme lepší a že musíme vyhrát, ale na hřišti jsme to neukázali. Proto jsme prohráli," řekl pivot Luka Zorič.

Podle něj rozhodlo i to, že Češi byli na Chorvaty mnohem lépe připraveni. "Oni byli ve všem před námi. Přečetli všechny naše akce," dodal Zorič.

Trenér Perasovič věří, že šlo spíše o výjimku a že chorvatský basketbal bude v blízké budoucnosti sbírat úspěchy. "Chápu, že po takové porážce se mi asi kdekdo vysměje, ale já si myslím, že současný chorvatský tým má na mnohem více a že má před sebou zářnou budoucnost. Má skvělé hráče a spoustu mladých talentů. Bohužel jsme to jen v nejdůležitějším zápase turnaje neprokázali," uvedl Perasovič.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud