19. ledna 2016 • 10:11

Basketbalový sen: hrát doma olympijskou kvalifikaci. Volí se dnes

Autor: ivp, jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedním z měst, které se budou ucházet o pořadatelství basketbalové kvalifikace pro olympijské Rio de Janeiro, je Praha. Společně s dalšími pěti státy (Filipíny, Itálie, Německo, Srbsko a Turecko) jde Česká republika dnes do volby, z níž vyjdou jména tří hostitelů kvalifikačních turnajů. Na olympiádu postoupí vítězové každé ze skupin. I české hvězdy si přejí: „Kéž by to vyšlo.“



Tomáš Satoranský běží do rychlého protiútoku, posílá nahrávku pod koš, kde se najednou objeví Jan Veselý a monstrózní smečí zvedne ze sedadel celou řvoucí O2 Arenu. Sen z jiné dimenze? Ale kdepak. Po dnešku může být tahle vize řádících hvězd Barcelony a Fenerbahce Istanbul blíž než kdy jindy. Stejně jako by s ní vzrostla šance českých basketbalistů dostat se na letní olympijské hry do Ria de Janeiro.

Na olympiádě startuje dvanáct celků a devět už má účast jistou. O zbylá tři místa se popere osmnáct zemí na třech kvalifikačních turnajích, přičemž postoupí vždy jen vítěz. Praha by se tak pro české basketbalisty mohla stát dálnicí až do Ria.

„Byl by to obrovský skok pro rozvoj českého basketu a stoprocentně by nám to pomohlo v boji o Rio de Janeiro,“ řekl Satoranský, přičemž jeho pohled dnes bude mířit k Mezinárodní basketbalové federaci FIBA, která rozhodne, zda Česku přiklepne pořadatelství olympijské kvalifikace.

Ta se odehraje od 4. do 10. července 2016.

„Budu to jednoznačně sledovat. Myslím, že každý, kdo se minulé léto podílel na úspěchu českého nároďáku, se na to hodně těší. Já osobně bych si přál hrát doma a budu tedy držet palce,“ přiznal talentovaný rozehrávač.

Jan Veselý se přidal: „Kdyby to vyšlo a hrálo by se v České republice, tak by to byl skvělý úspěch. Fanoušci nás přijeli podpořit na obě poslední Evropy a vždycky udělali super atmosféru, takže bych byl rád, kdyby se hrálo u nás,“ uvedl dravec, který by se v národním dresu představil doma poprvé od léta 2009.

Češi si vstupenku do kvalifikace vybojovali loňským sedmým místem na ME a v boji o hostitelství, jež bude jen pro tři vyvolené, budou proti sobě mít Německo, Itálii, Turecko, Srbsko a Filipíny.

Italská média spekulují o tom, že pořadatelství získá jejich země, která by turnaj hostila v Turíně, dále pak Srbsko a Filipíny. Turecko prý znevýhodňuje fakt, že se tam bude konat část mistrovství Evropy v roce 2017.

Ani v této silné společnosti však není šance Prahy, která nabízí pro zápasy O2 Arenu, vůbec marná. Pro hovoří nejen strategická poloha, cenová dostupnost pro fanoušky, organizátorské úspěchy Česka z minulosti (MS basketbalistek 2010, MS do 19 let mužů 2013, Final Four Euroligy žen 2015) i aktuální bezpečnostní situace v Evropě. Dle italského Tuttosportu mají rovněž velkou šanci i Filipíny, jež jsou ve výběru jediným neevropským kandidátem.

Rozlosování jednotlivých skupin se pak chystá na příští týden.

„Takový turnaj by u nás ovšem mohl a měl přilákat hodně diváků k basketbalu. Byla tu samá juniorská či ženská mistrovství, ale chlapi dlouho nic neměli. Věřím tedy, že by to zpropagovalo basket v Česku,“ dodal nakonec s tichým přáním Satoranský.

OH kvalifikace
Termín: 4. až 10. července
Jak se hraje: tři skupiny po šesti, postoupí jen vítězové
Kdo se účastní: Francie, Srbsko, Itálie, Řecko, Česko, Kanada, Mexiko, Portoriko, Angola, Tunisko, Senegal, Filipíny, Irán, Japonsko, N. Zéland plus další týmy podle pořadatelství. Ve hře jsou Německo, Turecko, Lotyšsko, Chorvatsko a Libanon

Kdo má zájem o pořadatelství: Česko, Filipíny, Itálie, Německo, Srbsko a Turecko

Český basketbalista Tomáš Satoranský
Český basketbalista Tomáš Satoranský

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud