14. dubna 2016 • 19:23

Welsch o Bryantovi: NEJ hráč mojí generace, končí jedna éra

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako druhý Čech si Jiří Welsch zahrál v basketbalové NBA. Ctil barvy Golden State, Bostonu, Clevelandu a Milwaukee, hrál proti nejlepším basketbalistům planety. Jeden z nich v noci ze středy na čtvrtek ukončil kariéru. Kobe Bryant, legenda sportu s bezednými koši.



„Kobe je nejlepší basketbalista, proti kterému jsem kdy hrál," má jasno Welsch, který se s Bryantem potkával v letech 2002-2006 na palubovkách.

"Dokonce jsem ho i bránil, i když to bylo zrovna v období, co si procházel obviněním ze znásilnění a nebyl tak zničujícím skórerem. To mám větší zážitky s bráněním Dwyaneho Wadea nebo Tracyho McGradyho. Ale i tak byl Kobe top, prostě nejlepší hráč mojí generace, který se nejvíc dokázal přiblížit Michaelu Jordanovi," nešetřil superlativy v současnosti hráč ČEZ Basketball Nymburk.

Bryant poslední zápas v NBA odehrál proti Utahu a rozloučil se úctyhodným výkonem. Sedmatřicetiletý hráč Los Angeles Lakers, s nimiž v lize pětkrát triumfoval, nastřílel doma soupeři 60 bodů a pomohl týmu k výhře 101:96.

"Někde jsem četl, že s odchodem Kobeho končí éra isolation basketball, kdy se dá míč jednomu hráči, vyklidí se mu prostor a nechá se hrát jeden na jednoho. Něco na tom je. Já jsem zastáncem týmového pojetí basketbalu, ale když přijde takhle výjimečný talent jako Kobe, je těžké takovou hvězdu a její ego svazovat v nějakém systému. A hlavně proč vymýšlet systém, když máte hráče, kterému dáte míč a on je s ním schopný udělat cokoliv," směje se Welsch.

Bryantovým maximem v NBA zůstane 81 bodů z ledna 2006 proti Torontu, což je druhý nejvyšší počet v historii po stobodovém rekordu Wilta Chamberlaina. Hranici 60 bodů překonal po sedmi letech a v NBA celkem pošesté, v této sezoně to dokázal jen on. Jeho střelecký součet se zastavil na čísle 33.643 bodů.

"Střelec od boha, jasně. Mě na něm ale nejvíc zaujala jeho mentalita. Jak silný v hlavě byl, jak si dokázal jít za vítězstvím a jak neuvěřitelně věřil ve své schopnosti. Kobe Bryant nastřílel strašnou spoustu bodů, ale nikdy to nebyl střelec s vysokým procentem. Na to, kolik nastřílel bodů, také hodně střel minul,“ ocenil Welsch.

„Nikdy ale na hřišti nevypadal, že by o sobě a svých fakt těžkých střelách pochyboval, i když ho za ně lidi kritizovali. Jeho síla v hlavě a přesvědčení o svých vlastních schopnostech byly unikátní. Vždyť on taky pronesl tu slavnou větu: Kdo jiný vám má věřit, když nevěříte sám sobě,“ uzavřel 36letý rodák z Holic.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud