Jiří Punčochář
9. července 2016 • 18:09

Kdepak NBA, pivotman Veselý může v Turecku zůstat až do roku 2019

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Místo druhého pokusu v NBA se basketbalista Jan Veselý rozhodl zůstat v Eurolize. S Fenerbahce Istanbul, kde působí poslední dva roky, podepsal novou smlouvu do roku 2019. Ta sice obsahuje klauzuli o možnosti odchodu do zámoří, nejméně příští sezonu nejlepší český basketbalista odehraje v Turecku.



Zájem o něho údajně projevily Dallas, Brooklyn a New Orleans. Jan Veselý místo toho zůstává ve Fenerbahce Istanbul. Rozhodnutí oznámil jeden den poté, co český národní tým v Bělehradě vypadl ze hry o postup na olympiádu do Ria.

Klubová sezona mu přinesla turecký double, když Fenerbahce získal národní pohár i ligový titul, euroligové trofeje se však nedočkal. Turci ve finále Final four prohráli s CSKA Moskva v prodloužení a právě tuhle porážku bude chtít český basketbalista svým barvám pomoct nahradit.

„Skvělá sezona je za námi, ale nebyla naplněna. Fenerbahce je velký klub s nejvyššími ambicemi. To je důvod, proč jsem se rozhodl zůstat v klubu, jehož ambice sdílím a kde se mohu nadále rozvíjet jako hráč i jako člověk. Těším se na novou sezonu. Je ctí být členem Fenerbahce Istanbul. Chlapci, máme nedokončenou práci,“ uvedl Veselý (26) v prohlášení na sociálních sítích.

Smlouva má znít na dva roky s následnou roční opcí. Obsahuje výstupní klauzuli o odchodu do NBA, který je podle serveru Eurohoops.com možný každý rok v létě.

Turecký velkoklub má Veselému během příštích dvou sezon vyplatit celkem 6 milionů eur, což z Veselého učiní jednoho z nejlépe placených hráčů v Eurolize. Do minulé sezony si vydělávat 2,2 milionu eur.

Pro Fenerbahce byl kontrakt s Veselým prioritou. O svého stěžejního muže, který se stal nejlepším hráčem Euroligy za měsíc leden a na konci sezony se dostal do prvního týmu All Stars celé soutěže, musel generální manažer Maurizio Gherardini svést velkou bitvu. Z NBA měl Veselý také tříletou nabídku, podle turecké televizní stanice NTV SPOR dokonce ve výši 30 milionů dolarů.

Návrat do zámoří český basketbalista roku vážně zvažoval. Spekuloval o tom, že by mu do NBA mohlo pomoct zvýšení platových stropů. „Každý, kdo tam hrál, by se chtěl jednou vrátit,“ potvrdil.

I proto si ve Fenerbahce pomalu už hledali náhradu, z Realu Madrid měli na háčku mexického dlouhána Gustava Ayóna z Realu Madrid.

„Už předtím na to Honza měl, ale v NBA musíte být ve správný čas na správném místě. Vím to z vlastní zkušenosti. Během těch tří let Veselý na správném místě nebyl. Pokud se tam rozhodne vrátit, a já doufám, že ano, podle mě ukáže, že do NBA patří,“ myslel si reprezentant Jiří Welsch.

Nejméně příští sezona však na tuto otázku odpověď nedá.

Jan Veselý zakončuje v zápase olympijské kvalifikace proti Japonsku
Jan Veselý zakončuje v zápase olympijské kvalifikace proti Japonsku

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud