25. července 2016 • 13:38

Zkusil se dostat do NBA, míří však do Bayernu. Těším se, říká Balvín

Autor: ivp, ČBF
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český basketbalový dlouhán Ondřej Balvín si bude teď moct po hektických týdnech na chvíli odpočinout. Po konci sezony ve španělské Seville, v jejímž dresu se významně prosadil mezi hvězdy Endesa Ligy, zvládl turné po klubech NBA, Letní ligu i podepsat novou smlouvu. Tu ale stvrdil opět v Evropě. Stal se hráčem Bayernu Mnichov.



Od nového basketbalového roku bude sdílet stejnou „firemní kulturu“ jako fotbalové hvězdy Franck Ribéry , Manuel Neuer a další. Ondřej Balvín totiž přestupuje do Bayernu Mnichov. Německý klub dnes dohodu definitivně potvrdil.

„Hodně se na to těším. Nové působiště je pro mě velká změna. Nové město, jiný styl basketbalu...

Bude to pro mě zajímavá sezona. Také životní styl v Německu je jiný,“ vzkázal Balvín.

V dresu Bayernu bude nastupovat nejen v německé Beko BBL, ale také v Eurocupu. Z pozice hráče samozřejmě vnímá rozpor mezi FIBA a pořadatelem tohoto evropského poháru Euroligou, který v posledních měsících hýbe basketbalovou Evropou: „FIBA s Euroligou by měly najít stejnou řeč. Takto to akorát poškozuje basket. Moc soutěží znamená také markantní rozdíly v kvalitě mezi týmy,“ uznal, na druhou stranu se ale těší i na Eurocup.

O to víc, že zažije tlak na to, aby na konci eurocupové sezony stál jeho nový celek na nejvyšším stupni: „Jsem zvědavý, skupinu máme velmi silnou a samozřejmě se těším do Španělska. Už jsem měl možnost tuto soutěž dvakrát hrát a vím, co očekávat. Letos to bude ale trochu jiné. Bayern má ambice Eurocup vyhrát, takže to pro mě bude nová zkušenost,“ tvrdí.

V základní skupině na Bayern čeká Zenit Petrohrad, UCAM Murcia, Unicaja Malaga, MZT Skopje a Buducnost Podgorica. Šest posledních let strávil 217 centimetrů vysoký pivot ve Španělsku a svou profesionální dráhu navíc spojil s jediným klubem – Baloncesto Sevilla mu tak zůstane v srdci:

„Odcházelo se mi hodně těžko. Přeci jen je Sevilla můj první profesionální klub, krásné město a i španělská kultura mi je hodně blízká. Budou mi chybět lidi okolo klubu. Tím, že Sevilla není velký klub, tak jsem všechny zaměstnance znal jménem a jsou pro mě druhá rodina. Také mě mrzí, v jakém rozpoložení se nachází Sevilla. Teď už ale mají nové majitele, takže doufám, že klub to zvládne. Budu je z Mnichova dál pozorně sledovat,“ ujistil.

Balvín může svému novému zaměstnavateli nabídnout čerstvě získané zkušenosti ze zámoří, kde se snažil prosadit do dresu Denver Nuggets. Za bývalý klub Jana Veselého odehrál letošní Letní ligu: „Je krásně vidět, jak funguje byznys v NBA a Summer League je toho krásným příkladem. Upřímně, basket mi moc jiný nepřišel. Bylo to hodně individualistické, ale hodně lidí, co znám a hráli NBA, mi říkalo, že ten styl vůbec není podobný NBA. Jsem rád, že jsem měl možnost vyzkoušet si to a dostat se do kontaktu s kluby NBA. Je to jiný svět. Mají neuvěřitelné zázemí a servis pro hráče. Je to pro mě motivace do budoucna a pomáhá mi to vytyčit cíl,“ řekl.

Ambiciózní přístup hodlá dál razit i ve svém novém klubu. Díky čerstvé americké zkušenosti navíc ví, kde ho nejvíc tlačí bota: „Ukázalo mi to moje nedostatky. Mimo fyzické síle, o které vím, a budu se na ní tuto sezonu soustředit, mi chyběla trošku lepší dynamika v nohou. Hlavně ale tím, že hraji v Evropě, mi chybí ten americký killer instinkt, vzít balón a dát 20 bodů. To řada hráčů na Summer League měla. Teď už ale vím, jak prostě tam hráči přemýšlejí. To mi pomůže k dalšímu růstu,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud