Ivo Pospíšil
22. července 2016 • 16:35

Satoranský může v NBA uspět. Ale nyní potřebuje čas

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dočkal se. Teď už oficiálně. Prošel lékařskými zkouškami, podpisem stvrdil smlouvu a v dalších letech si bude žít svůj sen. Česko zase bude mít díky Tomáši Satoranskému zástupce v elitní NBA, a byť ho ve Washingtonu Wizards nečeká v konkurenci hvězdného Johna Walla nic jednoduchého, může si v zámoří časem získat respekt. V úvodu ale bude potřebovat čas.



Odešel z USK Praha do Sevilly a zde se časem stal ústřední postavou. Později odešel do Barcelony, kde za dva roky též patřil k hlavním tahounům. Stále tu mohl ještě řadu věcí dosáhnout (podepsal smlouvu do roku 2020) a mohl nejen zabojovat o španělský titul i o Final Four Euroligy, přesto odchod Tomáše Satoranského do Washingtonu Wizards nenasvědčuje nic ukvapeného.

Draftován byl už v roce 2012 a NBA byla vždy jeho snem. Nyní věří, že k ní definitivně dorostl. A já v to vlastně věřím také.

„Nemusí do NBA vletět rovnou. Takovým procesem si v lize musí projít každý a my s ním budeme mít trpělivost,“ pronesl ještě na jeho adresu před pár týdny trenér Scott Brooks.

To svědčí o dvou věcech. Ve Washingtonu si dali tu práci si ho v Barceloně obhlédnout a zjistit jeho možnosti. Zároveň ale také mezi řádky připouští, že bude mít v úvodu trochu jinou roli, než měl Jan Veselý před pěti lety v pozici draftované šestky. Satoranský místo toho začne v zámoří úplně od začátku, na konci lavičky a bude se muset tvrdě rvát o každou minutu.

Zvláště, když už takhle k hvězdnému rozehrávači Johnu Wallovi přišel Trey Burke, bude český dlouhán v systému až volbou číslo tři až čtyři. I kvůli tomuto ne příliš idylickému vstupu bude proto Satoranský v úvodu své mise potřebovat především čas.

Navzdory tomu, že si ho navíc Washington stáhl i relativně nízkou smlouvu na devět milionů dolarů za tři roky do pozice jakési „zálohy, která může jen překvapit“, není rodák z Prahy v zámoří zcela bez šancí. Díky své cílevědomosti, basketbalové inteligenci a pracovitosti prorazil už v Evropě do pozice jednoho z nejlepších rozehrávačů na trhu.

A pokud v téhle vůli po zlepšování bude pokračovat dál, mohly by se mu časem otevřít dveře i na druhé straně oceánu. Ne nadarmo se o Americe říká, že je „land of opportunity.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud