11. října 2016 • 17:43

Dětská NBA v Česku. Projekt pro základní školy losoval i Welsch

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to projekt, který nemá v Česku obdoby. Debutuje zde. A první ročník si vzal pod záštitu i druhý Čech, který zámořskou NBA hrál – Jiří Welsch. „Pro mě byl třeba draft jedním z nejhezčích zážitků v kariéře,“ přiznal český basketbalista na startu prvního ročníku Junior NBA, který cílí na děti od 10 do 11 let. Do projektu je zapojeno 30 škol a v soutěži ponesou i názvy slavných zámořských klubů.



Do téhle rodiny spadá osmnáct států ze čtyř kontinentů. V Evropě se pořádá v Itálii, Litvě, Švédsku, Anglii, Turecku, Rusku, Gruzii, Srbsku či Španělsku. A teď se poprvé uskuteční i v Česku.

To je projekt Junior NBA, do něhož se zapojí 30 základních škol s dětmi od deseti do jedenácti let.

„Je to již třetí ročník juniorské NBA a jsme potěšení, kolik dětí se do ní zapojilo. Letos se odehraje přes třicet lig na světě. Dětem to dává příležitost snít o tom stát se profesionálním basketbalistou, ať už ve své zemi nebo právě NBA,“ řekl zástupce projektu Neal Meyer.

Záštitu v prvním ročníku převzal v Česku Jiří Welsch, druhý Čech, který NBA hrál.

„Už v dětství jsem NBA vnímal, ale ne tak intenzivně, jak mohou děti dnes. Teď je tok informací daleko intenzivnější. Moje první setkání s NBA bylo teprve v tištěném časopise Stadion, kdy tam byl nějaký článek o Chicagu Bulls a malá fotka Jordana. NBA se pak hned stala mým snem a Jordan mou hvězdou,“ vyprávěl Welsch.

Základní školy navíc ponesou jména reálných týmů NBA a jejich zástupci absolvovali v úterý na Královce draft, přičemž převzaly právě z rukou Welsche nebo Jiřího Zídka dresy.

Po draftu následoval i hodinový trénink se současným basketbalistou Nymburka.

„Draft byl pro mě jeden z nejúžasnějších zážitků. Tenkrát jsem se jako kluk z Holic objevil v Madison Square Garden a moment, kdy David Stern oznámil mé jméno, byl nezapomenutelný. Prostě ztělesnění snu. Ten pocit si budu pamatovat do konce života,“ vyprávěl Welsch.

Školy jsou pak rozděleny do šesti divizí dle geografické polohy a na souboje ve skupině navážou i konferenční finále. Vše nakonec vyvrcholí speciálním prosincovým turnajem Final Four. V něm si čtyři republikově nejúspěšnější týmy porvou o vítězství a s ním spojený titul a trofej pro šampiony Jr. NBA League Česka.

„K úspěchu patří talent, pracovní morálka, zdraví a pak také potřebujete štěstí být ve správný čas na správném místě. Když jsem šel na draft, měl jsem za sebou zrovna jednu z nejlepších sezon v kariéře,“ dodal Welsch.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud