28. srpna 2017 • 13:34

Do nominace basketbalistů na ME se nevešli Vyoral a Pecháček

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do konečné nominace českých basketbalistů na mistrovství Evropy se neprobojovali Tomáš Vyoral a Adam Pecháček. Trenér Ronen Ginzburg naopak na poslední chvíli na soupisku dopsal pivota Šimona Puršla.



"Tomáš Vyoral si poranil kotník při poslední přípravě a není jasné, kdy by byl k dispozici, proto nechceme riskovat, že by nám jeden hráč chyběl. A co se týká Adama Pecháčka, tak jsme se rozhodli jet s jinou sestavou pivotů," řekl Ginzburg na dnešním setkání s novináři. "Adam po zranění není stoprocentní, musel vynechat i trénink a já chci vzít jen zdravé hráče," dodal.

Češi v úterý vyrazí do Kluže, kde v pátek vstoupí do šampionátu zápasem proti domácímu Rumunsku. V základní skupině je dále čekají Španělé, Maďaři, Černohorci a Chorvaté. Dál postoupí čtyři celky. Ginzburgovi svěřenci obhajují sedmé místo.

"Nebojím se velkých cílů, vždyť jsem při nástupu jako první mluvil o olympiádě a málem se to povedlo. Musíme být však realističtí a nejprve myslet na postup ze skupiny, který je naším cílem. Považoval bych to za velký úspěch," prohlásil Ginzburg. "Máme sedm hráčů, kteří nikdy nehráli na velkém turnaji, někteří jsou i v základní pětce. Pokud se povede postoupit, tak se v play off může podobně jako před dvěma roky stát cokoli," věří izraelský kouč.

Češi v přípravě odehráli devět oficiálních zápasů a připsali si dvě výhry nad Maďarskem a Finskem. "Když vyloučíme první dva zápasy s Polskem a poslední s Lotyšskem, kdy jsme hráli bez Tomáše Satoranského, tak mě příprava potěšila. Zlepšovali jsme se zápas od zápasu a výsledky byly hodně těsné, takže jsme mohli mít výher i více. Hráli jsme proti hodně silným týmům. Poslední zápas mě sice nepotěšil, ale Lotyšsko podle mě má na medaili," zhodnotil Ginzburg přípravu.

Už se nechce vracet k tomu, že mu na Eurobasketu bude chybět několik tradičních opor v čele s vítězem Evropské ligy Janem Veselým. "Poslední dva týdny se už nebavíme o hráčích, kteří tu nejsou, ale o těch, kteří tu jsou, mají důvěru a budou na Euru hrát. Máme dvanáct dobrých hráčů s charakterem a bojovností, kteří chtějí hrát pod českou vlajkou," dodal Ginzburg.

Nominace basketbalistů na ME:

Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Washington Wizards/NBA), Jiří Welsch (Nymburk), Jakub Šiřina (Opava).

Křídla: Vojtěch Hruban, Martin Kříž (oba Nymburk), Tomáš Kyzlink (Bourg/Fr.), Jaromír Bohačík (USK Praha), Lukáš Palyza (Děčín).

Pivoti: Patrik Auda (Manresa/Šp.), Kamil Švrdlík (Pardubice), Martin Peterka (Nymburk), Šimon Puršl (Zaragoza/Šp.).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud