16. října 2017 • 14:47

Sesadit USK, hrát jako Taurasi. Basketbalový talent spřádá v Nymburce plány

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Nymburce, kde sídlí takřka neomezený vládce českého mužského basketbalu, se rodí zajímavý příběh i v ženském družstvu. Na rozehrávce se tam zabydluje Patricia Gallasová, 19letý slibný talent své mládežnické kategorie. Její cíle nejsou nikterak malé. Jedna z opor loňské reprezentace do 18 let si přeje s Nymburkem v ženské lize sesadit mistrovský USK Praha.



Jejím vzorem je americká legenda Diana Taurasiová, jejíž videa si doma pouští a snaží se z nich vzít příklad. „Její způsob basketbalu, blížící se mužskému pojetí, se mi velmi líbí. Sleduji její tréninková videa a snažím se vybrat některé prvky do své hry,“ líčí Patricia Gallasová, rozehrávačka Nymburka.

V devatenácti letech je stabilní mládežnická reprezentantka na začátku cesty. Po přestupních stanicích ve Spartě Praha a ve Slovance se snaží prosadit v ambiciózním celku z Nymburka, který se po loňském 4. místě pokusil obměnit kádr a rád by atakoval domácí špičku.

Souběžně s tím se tak Gallasová dostává do týmu, kde nehraje ústřední roli. To je v její kariéře novinka. „Faktem je, že jsem vyměnila minuloroční cca 30minutový průměr za necelých 8 minut (na zápas) v probíhající sezoně. Není jednoduché se s tímto a se změnou mé role vypořádat. V dosavadní části sezony jsem vystřelila tolik pokusů co v minulé sezoně za jedno utkání,“ přiznává. Od zkušenějších se učí jak v lize, tak v Eurocupu, jehož se Nymburk účastní.

V obou soutěžích si minulý týden připsal dvě porážky; první těsnou v Portugalsku od celku GDESSA Barrieiro, druhou drtivou po dlouhé cestě zpět na Slavii.

Ta byla v domácí nejvyšší soutěži první z šesti odehraných zápasů. S touto lichotivou bilancí se Nymburk drží na druhém místě tabulky za vedoucím obhájcem titulu USK Praha.

„V Eurocupu je naším cílem se dostat co možná nejdále. V ŽBL pak přerušit nadvládu USK. K těmto cílům bych ráda významně pomohla,“ neskrývá Gallasová.

V Nymburce se může potkávat s hvězdami českého basketbalu, jakým byl například dlouholetý hráč klubu (a bývalý hráč NBA) Jiří Welsch. Sama pochází z basketbalové rodiny, takže o svém sportování měla brzo jasno, se zaujetím ale sleduje i projekt, jehož jedním z ambasadorů je právě Welsch, a to akci ČEPS 2000 míčů dětem, v rámci něhož rozdělí Česká basketbalová federace (ČBF) míče dětem po celé republice. Projekt odstartoval letos.

„Považuji ho za velmi přínosný pro sport jako takový. Tím, že se jedná o basketbalové míče, je vše směřováno od obecného sportu k basketbalu. Obdivuji, s jakým zájmem se u dětí takto akce setkala. Je určitě lepší vidět děti držet basketbalový míč než telefony. I já, i když jsem z basketbalové rodiny, bych ve svém mládí takový projekt uvítala,“ připomíná Gallasová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud