11. února 2018 • 20:15

Satoranský připravil Welsche o primát: Věčný rekord má jen Kratochvílová

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhých třináct let byl nejlepším českým střelcem v basketbalové NBA Jiří Welsch. Nečekal, že jeho 24 bodů za Boston z prosince 2004 tak dlouho nikdo nepřekoná. Je však rád, že se to v sobotu povedlo jeho kamarádovi z národního týmu Tomášovi Satoranskému, který dal za Washington proti Chicagu ještě o bod více.



"Čekal jsem, že by rekord mohl padnout dřív. Nevěnoval jsem tomu takovou pozornost, ale když jsem si to ráno přečetl, tak tam bylo jedno procento ve smyslu a sakra, už nejsem rekordman. A 99 procent bylo, že mu to přeju. Navíc když se to podařilo právě Tomášovi," řekl Welsch v rozhovoru pro Českou basketbalovou federaci.

Že už není nejlepším Čechem v NBA, kterou si kromě něj a Satoranského zahráli i Jiří Zídek a Jan Veselý, ho nemrzí. "Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Jediný, který vydrží na věky, je ten Jarmily Kratochvílové, ten žádná žena nepřekoná. Ostatní po nějaké době padnou," připomněl Welsch legendární atletku držící světový rekord na 800 metrů.

Satoranskému přeje i současný úspěch, kdy po roce a půl čekání na šanci konečně dostal ve Washingtonu příležitost v základní sestavě a může ukázat svou kvalitu. "Nenazval bych to formou. Je to tou příležitostí, kterou dostal. A on jen ukazuje, co v něm je a čeho je schopný. Není to momentální vzplanutí, které zase pohasne," míní současná opora Pardubic.

"Pokud dostane příležitost, bude hrát dál dobře. Neříkám, že v každém zápase bude dávat 25 bodů. Podstatnější ale je, že s ním Washington hraje dobře a vyhrává. Tomáš po trpělivém čekání využil svou šanci skvěle," oceňuje bývalý hráč Golden State, Clevelandu, Bostonu a Milwaukee.

Satoranský svůj životní zápas zakončil tvrdým pádem na hlavu po faulu protihráče. "Takže mu přeju hlavně, aby ho nebolela hlava," prohlásil Welsch. "Ať se z toho rychle zotaví, aby si ten moment užíval. Před pár měsíci byl dole z toho, že sedí na konci lavičky. Vsadím se, že teď zažívá nejlepší momenty a to toho ve své kariéře už zažil hodně. Má důvěru trenérů a spoluhráčů a respekt od protihráčů. Když si vzpomenu z vlastní zkušenosti, jsou to skvělé chvíle ," dodal bývalý kapitán národního týmu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud