Michal Kvasnica
6. dubna 2022 • 13:15

Premiéra Olomoucka: nepovedená sezona, férové jednání. Snem je hala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bídný začátek, změna trenéra, naděje, zase úpadek, příchod posil a na závěr série vítězství, která odvrátila barážovou hrozbu. Taková byla premiérová sezona jedenáctého Olomoucka v Kooperativa NBL. Generální partner klubu Redstone má v plánu postavit do pěti let novou halu.



Zatímco ostatní celky mají důstojné zázemí odpovídající nejvyšší české basketbalové soutěži, olomoucký nováček, který před sezonou odkoupil licenci od Prostějova, je doma ve škole na sídlišti. V Čajkaréně sloužící tamnímu gymnáziu zažil nepovedený ročník.

„Pro mě jeden z nejtěžších v kariéře,“ říká upřímně kapitán Lukáš Feštr. „Psychicky nás v úvodu srážely porážky v koncovce, pak přišly personální změny a tlak nás svazoval. Ambice byly jiné, ale aspoň že jsme se vyhnuli baráži a ukázali v závěru, že jsme tým, co umí předvést slušné výkony.“

Na výborném finiši měl zásluhu nejen sedmadvacetiletý rozehrávač Feštr, ale i chorvatsko-americká posila Nicholas Farley Tomsick či trenér Miljan Čurovič. Zkušený Srb v listopadu po dvanácti porážkách za sebou nahradil odvolaného Poláka Roberta Skibniewského. Sázka vyšla.

„Hned se nám zázračně povedlo porazit vítěze poháru z Opavy, ale pak to bylo hodně náročné,“ bilancuje balkánský kouč sympatickou česko-slovenštinou. „V klubu je však ideální atmosféra a podmínky na práci. Hodně energie nám dodávali i fanoušci, jen bych jako trenér uvítal víc volných termínů v hale, abych se mohl věnovat důležitým věcem,“ dodává Čurovič s úsměvem.

Basketbalisté Olomoucka mají za sebou premiérovou sezonu mezi českou elitou
Basketbalisté Olomoucka mají za sebou premiérovou sezonu mezi českou elitou

Generální partner Redstone, developersko-investiční společnost, má nicméně smělý plán: postavit moderní víceúčelovou arénu, kterou by si stotisícová moravská metropole rozhodně zasloužila.

„Do nějakých pěti let bychom chtěli v nové čtvrti, kde již demolujeme objekty, vybudovat moderní halu. Záleží to však i na přístupu města a kraje,“ popisuje zástupce hlavního sponzora Pavel Vysloužil. „A v příští sezoně snad budeme o pár příček výš a třeba se povede i play off,“ zasní se.

Samozřejmě záleží na financích. Kvalitní kádr znamená vyšší výdaje, nabobtnání rozpočtu. Ostatně Hanáci to dobře znají už z tohoto ročníku, kdy museli rychle reagovat a zachránit elitní soutěž.

„Pořád však ekonomicky patříme ke spodní hranici v porovnání s ostatními,“ upozorňuje sportovní manažer Michal Pekárek. „Chceme basket dělat trošku jinak – plnit to, co hráčům a trenérům slíbíme. Tak, abychom byli seriózní rodinnou firmou, kde se může jeden na druhého v klidu podívat a neschovávat se. Poskládáme tým, na který máme budget,“ připomíná důležité krédo Olomoucka zkušený funkcionář, jenž na konci doplnil Čuroviče na lavičce, což se ukázalo jako strategický tah.

Jaký byl teda premiérový rozpočet? „Nejprve v řádech jednotek milionů, následně jsme museli po té černé sérii sáhnout trošičku do rezerv, lehce i do budoucnosti,“ přiznává GM Libor Špunda.

O podobě kádru vedení Redstone zatím hovořit nechce, byť management přiznává, že oproti konkurenci, která ještě hraje, má v tomto ohledu časový náskok. Čurovič by měl nicméně zůstat. Delší volno využije klub různými akcemi, které by měly pomoct Čajkarénu ještě víc zaplnit.

Chystá se například mezinárodní Pohár primátora i hejtmana, velký sportovní den, prohloubení spolupráce s Univerzitou Palackého i kooperace s hokejovou Morou či fotbalovou Sigmou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud