4. června 2008 • 20:13

Nový Jičín porazil v třetím finále Nymburk

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalisté Nového Jičína zdramatizovali boj o ligový titul, když v třetím finálovém utkání doma zdolali Nymburk 97:93.



Dramatický duel dnes rozhodly až závěrečné sekundy: hosté však za stavu 93:94 neproměnili svůj poslední pokus a protivník v závěru trestných bodů pojistil vítězství, kterým stav v sérii snížil na 1:2. Čtvrtý zápas se hraje v Novém Jičíně ve čtvrtek od 18 hodin.

Nymburk vstoupil do utkání příliš lehkovážně. Šarovič ho za laxní přístup hned ztrestal dvěma trojkami a stav 2:8 byl pro hostujícího kouče Kacurina důvodem, aby si už po 90 sekundách vyžádal oddechový čas, při němž na hráče pořádně zvedl hlas.

Ani tak však obhájce titulu neprocitl. Celý první poločas se pohyboval ve ztrátě, která chvílemi činila až osm bodů. Nový Jičín podal odvážnější výkon než ve druhém finálovém utkání, jedenáct stovek diváků hráčům dodalo větší střelecké sebevědomí a možná přispěly k tomu, že defenziva mistra byla mnohem prostupnější než jindy. Hlavně Šarovič s Walkerem žili z nedůsledné obrany soupeře a svými koši ho drželi stále na distanc.

Teprve těsně po obrátce šel Nymburk zásluhou trestných hodů poprvé do vedení 50:49, ale moc dlouho si ho neužil. Chyb a nepřesné střelby v jeho hře bylo stále dost. Když se na střeleckou vlnu z tříbodové vzdálenosti dostal Beechum, Nový Jičín díky jeho zásahům znovu obrátil skóre.

Vzletům a pádům na obou stranách však nebyl konec. Suverén celé sezony dokázal kontrovat a šňůrou šesti bodů znovu získal vedení 63:60, ale heroický výkon domácích tím nezlomil.

Nový Jičín před závěrečnou čtvrtinou zaostával o bod, ale pak předvedl strhující finiš, v němž naplno využil benevolentní obrany a nepřesné střelby hostů. Zatímco ti se za nepříznivého vývoje utápěli ve zbrklé a neúčelné palbě z dálky, domácí excelovali. Štec a Šoška dvěma trojkami zvýšili na 81:72, Jičín pak vedl pět minut před koncem už o jedenáct bodů, ale závěr bylo jedno velké drama.

Nymburk se mohutným finišem vrátil do hry. Poslední úsek zápasu vyhrál o deset bodů a dotáhl se na jediný bod. Ocelové nervy však prokázal slovinský rozehrávač Venta, který v rozhodujících momentech proměnil čtyři trestné hody. I tak se o úspěch připravili především hosté sami. Sedm sekund před koncem po ztrátě Šaroviče měli za stavu 93:94 míč, jenže Beneš posledním pokusem trefil jen obroučku. Výhru Nového Jičína a jeho domácí neporazitelnost v play off stvrdil z dalších trestných hodů Venta.

Výsledek - finále:
Geofin Nový Jičín - ČEZ Basketball Nymburk 97:93 (29:24, 49:46, 71:72)

Nejvíce bodů: Beechum 18, Šarovič a Walker po 17, Gavlák 11 - Sokolovský 22, Rančík 21, Schilb 15, Lee 10.
Rozhodčí: Dolinek, Vyklický, Vondráček.
Fauly: 21:22.
Pět chyb: 24. Pelikán, 37. Šoška - 40. Sokolovský.
Trestné hody: 31/24 - 23/19.
Trojky: 11:6.
Diváci: 1100.
Stav série: 1:2.

Články odjinud


Články odjinud