6. října 2008 • 13:28

Ve středu startuje NBL

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pouze s jedenácti účastníky a znovu hlavním favoritem v podobě Nymburka, který útočí už na šestý ligový titul za sebou, ve středu odstartuje nový ročník nejvyšší soutěže basketbalistů Mattoni NBL.



Kluby si musejí zvykat na netradiční herní schéma, při kterém bude mít každý z nich po odstoupení brněnských basketbalistů v základní části vždy po deseti odehraných kolech volno. Vyloučena není varianta, že by po polovině základní části volné termíny týmům vynahradily zápasy proti některému z reprezentačních juniorských výběrů.

Juniorské národní týmy už nastupují v mužské i ženské volejbalové lize. "Vyloučené to není, ale je tam hodně pro i proti. S tou myšlenkou však budeme pracovat. V tom projektu je každopádně ještě mnoho otazníků," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda asociace ligových klubů Zdeněk Bříza.

Představitelé Mattoni NBL řeší otázku obsazení dvanáctého účastníka od poloviny září, kdy bylo z první ligy kvůli finančním problémům vyloučeno BC Brno. Návrat mezi elitu odmítlo loni sestoupivší Ústí nad Labem, nevyšly ani námluvy s některým ze slovenských celků. Proto liga začne jen s jedenácti mužstvy.

Pokud dojde k nasazení juniorské reprezentace, naskočí mladíci až do druhé poloviny základní části. Utkat by se měli se všemi týmy, tedy v jedenácti zápasech. Zatím ale zdaleka není jisté, jestli tomu tak opravdu bude a o jaký výběr by vlastně mělo jít - zda o reprezentační dvacítku, či osmnáctku.

"Prvoligovým klubům by se každopádně výsledky s juniory do tabulky nezapočítávaly, absolvovaly by v podstatě jen tréninkový zápas. Pro mladíky by to ale mohla být dobrá zkušenost před letními reprezentačními akcemi," řekl sportovní ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth.

Pokud by v letošní sezoně mělo být nasazení juniorů jenom experimentem, od příštího ročníku možná bude všechno jinak. Reprezentační výběr by vytvořil v lize plnohodnotný tým, který by hrál o body. Liga by se tak znovu rozšířila na dvanáct účastníků. S tím, že letos přímo sestupuje poslední, jedenáctý tým a nahradí jej vítěz druhé ligy.

Pokud se ale pro příští ligovou sezonu mládežnický celek nevytvoří, bude letos sestupujícímu klubu znovu nabídnuta účast v soutěži. Zjednodušeně řečeno: tým, který v této sezoně sestoupí, si bude přát, aby junioři za rok nehráli a oni nastoupili místo nich.

"Letošní test by mohl naznačit, jak by to v budoucnu mohlo fungovat," podotkl Bříza, ale znovu zdůraznil, že celý projekt je v raném stadiu.

Zdaleka není jisté, jak by se na uvolnění svých mladíků tvářily jednotlivé kluby. "Projekt by měl být zejména pro mladé hráče, kteří třeba v lize nedostávají tolik šancí. Když třeba Satoranský pravidelně hraje v USK, tak asi není důvod, aby startoval jinde," uvedl Bříza.

Šestnáctiletý Satoranský, jeden z největších českých talentů, který už má zkušenosti ze seniorské reprezentace, není myšlence hájit v nejvyšší soutěži barvy reprezentace příliš nakloněný. "Neumím si moc představit, jak by kluby hráče uvolňovaly. A když jsem vytížený v USK, tak bych dával přednost jemu," prohlásil nadějný rozehrávač.

Také systém letošního ročníku doznal jistých změn. Základní část se odehraje čtyřkolově systémem každý s každým, po 40 zápasech se oddělí lepší osmička, která půjde do play off.

Ve čtvrtfinále je nutné k postupu vyhrát tři utkání místo dvou, která stačila v loňské sezoně. Pro poražené čtvrtfinalisty sezona skončí, semifinalisté se střetnou znovu v sérii hrané na tři vítězné duely, finalisty čeká série na čtyři vítězné utkání. O třetí místo se bojovat nebude, rozhodne umístění po základní části.

Články odjinud


Články odjinud