Jiří Fejgl
13. února 2009 • 05:00

Supertalent českého basketbalu se oběsil

Autor: Jiří Fejgl, Jiří Beneš
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl našlápnuto vysoko, zřejmě až mezi basketbalové hvězdy. Dokážeš to, slyšel ze všech stran. Jenže on obří očekávání nakonec nezvládl. Milan Ryska (+16), supertalent českého basketu, si v neděli vzal život – oběsil se.



„Je to strašné. Už o tom ani nechci mluvit,“ řekl Ryskův trenér ze Sokola pražského Vladimír Vyoral, bývalý známý reprezentant.

V jeho klubu nastupoval šestnáctiletý chlapec v mužstvu dospělých, jenž působí druhé nejvyšší české soutěži. Ještě v sobotu odehrál duel proti Vyšehradu. V souboji s městským rivalem nastřílel 205 centimetrů vysoký pivot (tedy podkošový hráč) třináct bodů.

V neděli však přišel šok: talentovaný basketbalista se oběsil.

Proč? Jedna z verzí mluví o nešťastné lásce. Mladík se totiž před dvěma měsíci rozešel s přítelkyní. Mnohem pravděpodobnější je však druhá varianta – šlo o sportovní kariéru.

288235:gallery:true:true

Vedle jeho těla byl totiž nalezen dopis. Ryska v něm údajně psal, že nezvládá tlak, který je na něj vyvíjen. „Pořád mu volali agenti, aby přestoupil do Španělska. Jenže on chtěl ještě zůstat doma,“ prozradil Blesku zdroj blízký basketbalistově klubu.

Této variantě nahrává několik faktů. Ryska byl především vskutku nebývale nadějný. Vždyť vloni byl na mistrovství Evropy do šestnácti let v Itálii, kde Česko získalo historické stříbro, zvolen do elitního týmu šampionátu. Dostal se tedy mezi pět nejlepších hráčů.

Po turnaji byl na zkoušce v Madridu, ale sám odmítl do Realu přestoupit. Jeho hlavním plánem bylo dodělat maturitu na gymnáziu v Přípotoční ulici.

Jenže všechno je jinak. Na škole ve Vršovicích teď visí parte s jeho jménem.

 

Vstoupit do diskuse
17
Články odjinud


Články odjinud