Květoslav Šimek
3. března 2010 • 17:07

Překonal rakovinu a vrátil se k basketbalu. Uhlíř je zpátky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je zpátky. Ostravský basketbalista Rostislav Uhlíř se po dvou operacích zhoubného nádoru a chemoterapii znovu zapojil do tréninku. A po desetiměsíční pauze by si rád ještě do konce letošního ročníku Mattoni NBL znovu zahrál mistrovský zápas.



Je to obyčejný trénink basketbalistů Nové huti Ostrava. Jeden z mnoha. Někteří z hráčů už se pod košem protahují, trojice Američanů se loudavým tempem převléká do tréninkových triček.

V tom se do haly doslova přiřítí Rostislav Uhlíř. Na poslední chvíli, trénink má za pět minut začít.

„Zase poslední, co? Nic se nezměnilo, opozdilec je tady,“ vítají jej s širokým úsměvem spoluhráči. Třiadvacetiletý Uhlíř se v rychlosti brání, že nejde pozdě. Ale na minutku přesně. „To je přece rozdíl…,“ říká a rukou si s přáteli plácne.

Je rád, že vůbec přijít mohl. Všichni kolem to vnímají stejně. V srpnu mu lékaři v těle našli zhoubný nádor, okamžitě musel na operaci, poté jej čekala chemoterapie.

A pak ještě jedna operace, protože z prvotního nádoru ve varleti se rozšířila jedna uzlina do oblasti ledvin. Několik měsíců Uhlíř tvrdě bojoval, aby vše ustál, zvládnul, vyléčil. To se mu povedlo a teď se znovu pomalu vrací do tréninkového tempa.

ROSTISLAV UHLÍŘ
narozen: 18. srpna 1986 v Ostravě povolání: basketbalista NH Ostrava

úspěchy: v sezoně 2006/07 hrál za rezervní tým Realu Madrid

zajímavost: v srpnu u něj lékaři našli zhoubný nádor, prodělal dvě operace a chemoterapii, léčba byla úspěšná

„Na fyzičku je to dost velký záhul,“ vydechuje po dvaceti minutách intenzivně vyplněných nácvikem herních situací.

„Ale krásný! I cvičení, která na oko vypadají jednoduše, mi teď dají pořádně zabrat. Fyzicky jsem pořád dost unavený. Až si na to tělo zase zvykne, bude to v pohodě.“

Přestože svůj poslední mistrovský zápas hrál Rostislav Uhlíř začátkem května minulého roku, nemá při zakončení žádné velké problémy s přesnou palbou.

„To je forma, Rosťo!“ povzbuzuje jej po jedné z trojek trenér Zdeněk Hummel. Spoluhráči to ocení potleskem, Američané vyloudí vysoké hrdelní houknutí. Uhlíř nad tím jen skromně mávne rukou.

„Zkušení borci říkají, že střelba a dovednosti se zase až tak nezapomínají. Podívejte se támhle na trenéra,“ ukazuje na asistenta Dušana Medveckého, který zrovna během pauzy neomylně posílá míč obroučkou.

„Ten taky nemine, to už máte v sobě. Spíš jde o to, že když máte slabé nohy, tak po deseti střelách hážete míče krátce, protože máte potíže s fyzičkou.“

Třiadvacetiletý basketbalista Rostislav Uhlíř sehrál nejtěžší zápas svého života Třiadvacetiletý basketbalista Rostislav Uhlíř sehrál nejtěžší zápas svého životaFoto Foto pro Sport: Aleš Krecl


Po dlouhé pauze ještě nechce do tréninků vlétnout naplno. Snaží se tempo nepřehánět, aby se druhý den vůbec postavil na nohy. Uhlíř navíc studuje vysokou školu, takže může docházet pouze na podvečerní tréninky.

„To mi návrat do ostrého zápasu taky prodlouží. Netroufám si odhadovat, kdy to bude. Snad si tělo do měsíce na námahu zvykne. Pak už záleží na trenérech.“

Každopádně by si do konce sezony ještě nějaký zápas zahrál. A přesvědčil trenéra, že se do formy zase může vrátit.

Kouč Zdeněk Hummel by to jen přivítal. „Na začátku sezony to pro nás byl šok, předpokládal jsem, že Rosťa bude oporou týmu, jeho základním hráčem. Hodně nám chyběl, je to bojovník. Ale hlavní je, že se vůbec dokázal vrátit.“

Rostislav Uhlíř v dresu Ostravy Rostislav Uhlíř v dresu OstravyFoto Foto pro Sport: Aleš Krecl


Hummel říká, že mladí hráči, kteří si neumí vážit příležitosti, by si z něj měli vzít vzor.

„Když něco takového zažijete, tak máte úplně jiné představy o životě, než mají někteří mladí smradi. Všichni to Rosťovi přejeme a jsme moc rádi, že se s tím vypořádal.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud