Adam Nenadál
7. listopadu 2010 • 14:13

Nadávky i sprostoty by měly zůstat na hřišti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ZÁPISNÍK - Basketbalová liga žen řeší aférku. V utkání mezi Strakonicemi a Friskem Sika Brno se sice na palubovce nic mimořádného neodehrálo, ale kamery zachytily, jak asistent brněnského kouče Vlastimil Havlík hlasitě vzkazuje trenérce soupeře Marcele Krämerové: „Už si sedni na pr..l, ty kr..o!“ Přestože rozhodčím Havlíkovy vulgarity unikly, případ řeší disciplinární komise právě na základě záznamu zápasu.



Shodou okolností hýbe podobný skandál i mužským basketbalem – ovšem v NBA. Hráč týmu Detroit Pistons Charlie Villanueva si na svém Twitteru postěžoval, že v zápase s Bostonem ho superhvězdný Kevin Garnett nazval „pacientem s rakovinou“.

Villanueva má totiž alopecii – nemoc, při níž postižený přijde o všechny vlasy a veškeré ochlupení na těle. V hyperkorektních Spojených státech vzbudila kauza samozřejmě ohromnou vlnu zájmu a Garnett – přestože vydal prohlášení, že jeho slova byla překroucená a že v současnosti jeden z jeho příbuzných bojuje právě s rakovinou – dostává od médií pořádný výprask.

Ale opět: rozhodčím zápasu údajné Garnettovy nadávky unikly, skandál rozpoutal až po utkání Villanueva na svém Twitteru.

Adam Nenadál, zástupce šéfredaktora deníku Sport Adam Nenadál, zástupce šéfredaktora deníku SportFoto Barbora Reichová

Oba případy tak trochu připomínají slavnou aféru s tenistkou Strýcovou, kterou ruchové mikrofony zachytily při turnaji na Štvanici, jak se hlasitě rozčiluje nad tím, že jí „mr..á v hlavě.“

Dnes už legendární výrok pobouřil mnohé mravokárce a sám Ota Černý tehdy prohlásil, že tahle tenistka už se tedy na obrazovkách ČT jen tak neukáže.

Podobné reakce mi připadají přehnané. Kdo někdy sportoval, nebo kdo se někdy dostal dostatečně blízko ke sportovnímu utkání, moc dobře ví, že v zápalu boje a návalu adrenalinu ze člověka občas vypadnou strašlivé věci.

Vulgarity, hlouposti, stupidity, urážky. Není to hezké ani estetické, ale ke sportu to zkrátka patří – stejně jako fauly. A rozhodčí mají moc podobné úlety trestat – stejně jako (opět) fauly.

Když sudím ale jedovaté sliny uniknou (což jim nelze zazlívat; mít pod kontrolou každé slovo, které na hřišti padne, není v lidských silách), je zbytečné to vytahovat po zápase na základě videozáznamů, nahrávek nebo tweetů.

Sportovci a trenéři pak na sebe budou házet domnělou špínu do nekonečna a kdo ví – třeba si začnou k mačům nosit i miniaturní diktafony, aby měli důkazy.

Myslím, že fanoušci nepotřebují verdikt disciplinárky, aby jim došlo, že Havlík je hulvát. Nebo že Garnett to pořádně přehnal. Co se ale řekne na hřišti, to by tam také mělo zůstat.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud