František Prachař
13. července 2013 • 05:09

Konečný obhajuje evropský titul WBO. Taktika? Nemoc a tři pivka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro svět tuctový zápas, pro český box zásadní odpověď na to, jestli může mít v nejbližší době šampiona. Lukáš Konečný dnes obhajuje v německých Drážďanech svůj evropský titul WBO (do 72,5 kg) proti Francouzi Moezi Fhimovi. Úspěch mu přinese jubilejní 50 výhru kariéry, prohra naopak ostudu a ve 34 letech téměř jistě i konec velké kariéry.



Bydlí jen kilometr od haly, ve které se bude dnes od 19 hodin (živě SAT1) rvát s dravým Francouzem Moezem Fhimou (22 výher, 2 porážky, 1 remíza). Proto možná Lukáš Konečný dorazí na zápas do Energie Verbund-Areny v Drážďanech pěšky.

„Přemýšlím o tom, mohla by to být z hotelu pěkná procházka a rozcvička,“ říká 34letý bijec, který věří, že ho případná jubilejní padesátá výhra kariéry vystřelí k boji o světový titul.

Lukáš Konečný

vs.

Moez Fhima (Fr.)

34 let věk 32 let
173 cm/72,5 kg výška/váha 176 cm/72,5 kg
49 výher (23 k.o.), 4 prohry bilance 22 výher (8 k.o.), 2 prohry, 1 remíza
7. místo pozice v žebříčku WBO není v elitní patnáctce
90% šance na výhru podle Sportu 10%

Právě víra je v současné fázi kariéry české jedničky stěžejní faktor. Ve 34 letech patří ve střední váze (do 72,5 kg) ke starším borcům a možnost dosáhnout přelomového úspěchu – tedy zisku pásu šampiona – se stále snižuje.

Konečný už sice mistrem světa byl, když loni v Brně vybojoval titul WBO nad Salimem Larbim z Francie. Jenže šlo pouze o prozatímní pás, jenž mu byl po pár týdnech odebrán. V rozhodujícím souboji pak prohrál s Rusem Zaurbekem Bajsangurovem, kterého ústecký rodák obvinil, že v ringu zavinil jeho problémy s očima. To samé se mu stalo i před pěti lety s Ukrajincem Sergejem Dzinzirukem, kdy zase spílal sudím za sporný verdikt – shodou okolností právě v Drážďanech.

Lukáš Konečný se raduje z titulu šampiona společně se svými dcerami.
Lukáš Konečný se raduje z titulu šampiona společně se svými dcerami.

Dnes věří, že bude v ringu dominantní. Jen tak může dostat třetí možnost bít se o plnohodnotný titul. Člen stáje SES, která je pořadatelem velké akce pod názvem „Návrat šampionů“, cítí formu. Navzdory tomu, že o víkendu bral kvůli nemoci antibiotika a až v úterý od kouče Dirka Dzemského dostal svolení nastoupit.

„Shodli jsme se, že do toho půjdeme, protože jsem měl hodně povedenou přípravu. Zlepšil jsem pohyb a rychlost, s trenérem jsme upravili můj styl a musím říct, že jsem se takhle dobře snad ještě necítil,“ tvrdí Konečný, který po dlouhé době neměl ani problémy s váhou. „Tu už mám od začátku týdne, takže můžu každý den dodržet svůj rituál a dát si tři pivka.“

O dva roky mladší soupeř Fhima, kterého musí brát jen jako přestupní stanici k velkému duelu, mu ale sedět nebude. „Jeho styl pro mě není to pravé. Je rychlý a celkem tvrdý, pořád jde dopředu, takže tomu musím uzpůsobit taktiku. Předpokládám, že se bude boxovat celých dvanáct kol,“ myslí si boxer, jehož během posledních tří let čeká už pátý Francouz. Všechny porazil a sérii chce prodloužit i nyní, kdy ho do Drážďan kousek za hranice přijede podpořit i 150 českých fanoušků.

Konečný vstoupí do ringu už v 19 hodin. I proto, že bude v ústraní německých hvězd Roberta Stieglitze a Christiny Hammerové. Případná výhra by mu měla zaručit, že příště bude hlavní tváří akce on. „Naše stáj má nyní dobrou pozici a manažer mi říká, že je na spadnutí duel o titul. Chci mu věřit, ale nejdřív musím vyhrát,“ dodává muž, jehož metou je nyní neporažený Američan Peter Quillin. V současnosti ho od něj dělí 12 kol boje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud