Ondřej Němec
7. srpna 2018 • 11:49

Tyson míří do Prahy! Legenda tu bude vyprávět svůj neskutečný příběh

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obdivovaný i nenáviděný. Prostě Mike Tyson. Možná žádný jiný boxer nedokázal v lidech vzbuzovat tak silné emoce. Svým dravým stylem boje fascinoval, svým životem často děsil a pohoršoval. Násilnické útoky, podvádění s dopingem, nástup do zápasu s kapavkou… I to patří do života legendárního Američana, jenž přijede v listopadu vyprávět svůj příběh do Prahy.



Když se řekne největší boxer historie, většina lidí odpoví: Muhammad Ali . Velmi často se jim ale vybaví ještě jedno jméno: Mike Tyson . Právě Železný Mike se totiž stal dalším ringovým králem, který dokázal oslovit masy diváků. Ať už v dobrém, či zlém. Je tak doslova žijící legendou. A není divu, jeho životní příběh je mimořádný. Z grázla se stal dobrák. Ale vedla k tomu složitá cesta.

„Byl jsem prase. Expert na ubližování lidem,“ řekl o sobě před lety.

VIDEO: Podívejte se na vítězné momenty Mika Tysona

Narodil se v Brooklynu 30. června 1966. Jeho otec brzy opustil rodinu, a tak vyrůstal s matkou alkoholičkou, starším bratrem a mladší sestrou. Často se stával terčem posměchu. Ať už kvůli nadváze nebo měkkému hlasu. Rváče v sobě objevil, když mu kluk ze sousedství ukradl jednoho z holubů, které už tehdy choval. Malý Mike se dožadoval vrácení, ale drzý posměváček po něm hodil jen utrženou ptačí hlavu. Krev v obličeji a na tričku v budoucí boxerské hvězdě probudila pověstné zvíře. Bestii. A několika údery se tvrdě pomstil. Tehdy poznal poprvé ten pocit, který jej hned fascinoval. „Poslat někoho k zemi, je nepopsatelné. Je to láska na celý život!“ zhodnotil později.

Tehdy se ale také stal členem pouličního gangu. Bylo mu teprve třináct, když už měl za sebou osmatřicet zatčení. V jednom záchytném centru si jej všiml Bobby Stewart, výchovný poradce a bývalý boxer, a změnil jeho osud. O něco později se jej ujal skvělý manažer a trenér Cus D'Amato. V šestnácti mu zemřela maminka. D'Amato jej proto přijal do rodiny. A neměl to se svým svěřencem nikdy lehké. Nicméně dokázal z něj vychovat nebývalého bojovníka, jenž se už ve dvaceti letech stal světovým šampionem. Povedlo se mu to v duelu s Trevorem Berbickem, kterého knokautoval už ve druhém kole. Jak později prozradil, dokázal to i přesto, že byl v té době nakažen kapavkou.

Mike Tyson ve svém holubníku
Mike Tyson ve svém holubníku

Ringový dravec svět šokoval mnohokrát. Svými výkony byl obdivuhodný, svým stylem života si vysluhoval spíše opovržení. Alkohol, drogy, násilí. Svou agresi mnohdy nedokázal udržet na uzdě.

Dokázal napadnout i své fanoušky. Promotéra Dona Kinga kopl v limuzíně do hlavy. Soupeři Evanderu Holyfieldovi, kterého neuměl porazit, ukousl během zápasu kus ucha a dalšímu přemožiteli Lennoxu Lewisovi na tiskovce vyhrožoval: „Sežeru tvoje děti!“

Na svém kontě má ale i kauzy celkem úsměvné. Po divokém večírku si v Las Vegas zapomněl tašku Louis Vuitton v níž měl milion dolarů. A přiznal například, že aby ošálil dopingové kontroly, měl připravený umělý penis naplněný cizí močí.

Ač hodně podléhal svým démonům, měl i mnoho dobrých vlastností a neustálou touhu být lepším, což se mu podařilo až v posledních letech. Vždy se ale snažil vzdělávat, hodně četl. „Mám slovní zásobu dvacet tisíc slov a dokážu odpovídat komukoliv z oblasti literatury, vědy a umění,“ tvrdil o sobě.

Boxerskou kariéru definitivně ukončil v roce 2004 a klesal ke dnu. Z kdysi bohatého sportovce se stával téměř bezdomovec, který nevěděl, jak dál. Až jej napadlo lidem vyprávět svůj neuvěřitelný příběh. Ze dna na vrchol a zpět. Historky legendárního Železného Mika nabíraly na úspěchu, až s nimi formou turné začal objíždět svět. Jednou z jeho dalších zastávek bude i Praha.

1. listopadu představí Tyson svůj příběh v rámci mimořádné show v klubu SaSaZu.

Vstupenky na Mike Tyson Tour 2018 v Praze ZDE >>> 

Mike Tyson přijede 1. listopadu do Prahy
Video se připravuje ...

Proslulý boxer nenavštíví českou metropoli poprvé. Byl zde už v roce 2011 a dorazil tehdy i do redakce deníku Sport. „Chová se profesionálně a nad očekávání vstřícně,“ hodnotil tehdy jeho chování Adam Nenadál, zástupce šéfredaktora.

VIDEO | Podívejte se, jak probíhala návštěva Mika Tysona v redakci deníku Sport

Takhle probíhala návštěva Mika Tysona v deníku Sport, online rozhovor pro čtenáře iSport.cz už kamery zachytit nemohly
Video se připravuje ...

Mike Tyson míří do PrahyFoto Tomáš Kříž

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud