Ondřej Němec
14. srpna 2018 • 18:46

Hvězdnému Joshuovi se postaví tvrďák Povětkin. Vrchol ve Wembley ho ještě čeká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světové tituly sbírá jako zloduch Thanos kameny nekonečna v legendární marvelovce. Brit Anthony Joshua se za necelých pět let stal největší hvězdou profesionálního boxu a před sebou má už jediný cíl, získat poslední z hlavních světových titulů. Ještě předtím, než o něj bude bojovat, se ale musí střetnout s ruským ranařem Alexandrem Povětkinem. Jejich bitvě má v Londýně přihlížet 90 tisíc diváků. 



Když v roce 2012 vybojoval zlatou olympijskou medaili v Londýně, našlo se mnoho kritiků, kteří jeho výkon zpochybňovali a tvrdili, že mu jako domácímu šli rozhodčí na ruku. V současnosti o kvalitách Anthonyho Joshuy pochybuje málokdo.

V profi ringu zatím nenašel přemožitele, stal se nejpopulárnějším boxerem současnosti, je držitelem čtyř hlavních světových titulů těžké váhy a jeho hvězda stále stoupá.

To se samozřejmě odráží i na příjmech britského hrdiny. V žebříku nejlépe vydělávajících sportovců světa podle časopisu Forbes obsadil solidní 25. místo s bezmála 873 miliony korun za rok. Za necelých pět let profesionální kariéry tak dokázal svou hodnotu raketově navýšit a pro Velkou Británii je doslova ikonou. Kdo navštíví Spojené království, nemůže se vyhnout jeho tváři. Je na plakátech a v reklamách těch největších značek.

„Jsem velmi spokojen s tím, kde teď jsem,“ prohlásil nedávno osmadvacetiletý šampion. „Ještě jsem však nedosáhl svého vrcholu. Udělal jsem několik chyb a vím, kam chci dojít. Není to o penězích. Neexistuje žádný finanční obnos, který by vás udělal šťastným a spokojeným. Uspokojí mě, když vím, že jsem do toho dal to nejlepší ze sebe.“

Miláček publika nedávno podpořil svou popularitu i tím, že podepsal smlouvu na příští dva zápasy s provozovatelem londýnského stadionu Wembley. První se bude konat v září, druhý příští rok v dubnu. Nebývalý zájem o držitele pásů IBF, WBA, WBO a IBO projevuje čím dál více i Amerika, a tak se čekalo, že bude Joshua brzy zápasit třeba v Las Vegas. Ale on je oddaný své zemi.

„Narodil jsem se a vyrostl na severu Londýna, mám ho v krvi. Příležitost boxovat na tomhle ikonickém stadionu přichází většinou jednou za život, takže je úžasné, že tu mohu znovu bojovat,“ komentoval své rozhodnutí, proč bude znovu zápasit ve Wembley, kde ve strhující bitvě přemohl dlouholetého ringového vladaře Vladimira Klička.

VIDEO: Podívejte se, jak trénuje a bojuje Atnhony Joshua

Následujícím soupeřem Joshuy bude 22. září Alexandr Povětkin, jeden z nejlepších a nejtvrdších bijců těžké váhy. Nicméně své nejlepší období už má za sebou. Do roku 2013 se nezastavitelně valil těžkotonážní divizí a všechny udivoval tvrdostí, až narazil právě na mladšího z bratrů Kličkových. Vladimir „Dr. Ocelové kladivo“ předvedl v souboji s ruskou mlátičkou perfektní taktiku a odhodlaného Povětkina udolal na body. Ten sice později znovu pokračoval ve vítězné cestě, ale jeho kariéra už nebyla tak zářná. V posledním souboji s Britem Davidem Pricem ovšem Povětkin znovu předvedl skvělý výkon, kterým si vlastně o souboj s Joshuou řekl. 

„Boj o světový titul byl vždy mým cílem. Anthony má čtyři pásy a já je chci všechny. Setkání dvou olympijských vítězů v ringu je předurčeno být dechberoucí událostí,“ slíbil zlatý olympionik z roku 2004. Sázkové kanceláře však jednoznačně preferují úspěch o deset let mladšího Brita.

Pro Joshuovy fanoušky bude větším trhákem jeho souboj s Američanem Deontayem Wilderem, který by se měl uskutečnit v příštím roce. Wilder je totiž držitelem pásu WBC, tedy posledního z hlavních světových titulů, který ostrovní dravec ještě nevlastní.

Půjde-li vše podle plánu, Joshuův promotér Eddie Hearn očekává, že na zářijový duel by byla kapacita stadionu ve Wembley 90 tisíc diváků, v dubnu by se mělo prodávat ještě o deset tisíc lístků víc.

Anthony Joshua se svými mistrovskými pásy
Anthony Joshua se svými mistrovskými pásy

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud