3. prosince 2019 • 04:40

Stadion, co bere dech. V Rijádu ho postavili za pár týdnů na jediný zápas

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkolepá odveta, velkolepé prostředí. Pořadatelé v Saúdské Arábii představili stadion, na kterém se uskuteční odveta o titul boxerského mistra světa v těžké váze mezi Britem Anthonym Joshuou a Mexičanem Andym Ruizem. Aréna pro 15 tisíc diváků vyrostla na okraji Rijádu za necelé dva měsíce kvůli jedinému večeru, pak ji rozeberou.



„Pánové, co tady zvládli za měsíc a půl, to je neuvěřitelný! Když jsem sem přijel poprvé, nic z toho tu nebylo,“ divil se Andy Ruiz Junior, když poprvé viděl zbrusu novou arénu na okraji Rijádu. „Boxovat tady bude historická příležitost. A já chci psát historii!“ prohlásil Mexičan.

Pořadatelé v Saúdské Arábii se praštili přes kapsu, aby boxerskou odvetu dostali do Rijádu. Pořadatelství je mělo stát sto milionů dolarů (2,3 miliardy korun), navíc stihli bleskově postavit obrovskou scénu, zápas uvidí přímo na místě 15 tisíc fanoušků z 65 zemí světa.

Ocelová konstrukce stadionu
Ocelová konstrukce stadionu

Diriyah Arena pro „bitvu v dunách“ se začala stavět jen dva měsíce před sobotním zápasem a už je hotová. Stavělo ji 175 zaměstnanců, kteří spotřebovali 295 tun oceli. Přitom jde jen o jediný zápas, po něm se bude trubková konstrukce měsíc rozebírat a 95 % materiálu má následně najít využití na dalších stavbách.

„Ten stadion bere dech, nemůžeme se dočkat,“ prohlásil promotér zápasu Eddie Hearn. To on souhlasil s nabídkou z blízkého východu. Anthony Joshua původně chtěl odvetný zápas na stadionu v Cardiffu, jenže přednost dostaly petrodolary.

Andy Ruiz půjde do zápasu jako držitel pásů organizací IBF, WBO a WBA, o které Anthonyho připravil na začátku června.

V Madison Square Garden tehdy předvedl precizní boxerskou práci. „Nikdy nehodnoťte knihu podle obalu,“ zareagoval boxer s přezdívkou Ničitel na narážky ohledně své postavy. Mexičan je stavěný úplně jinak než výrazně atletičtější Anthony, ale právě proti němu rozšířil svou sbírku výher na úctyhodné číslo třicet tři. Prohrál zatím jenom jednou na body.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud