18. března 2016 • 12:00

Čeští baseballisté trápili v kvalifikaci Mexiko, těsně však prohráli

Autor: rjm, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští baseballisté mají za sebou jeden z nejlepších zápasů v historii. V prvním utkání kvalifikace World Baseball Classic 2017 potrápili favorizované Mexiko. S hvězdně obsazeným týmem hráčů z MLB nakonec těsně prohráli 1:2. Jediný bod připsal českým baseballistům Matěj Hejma, když dal v osmé směně homerun. V souboji poražených týmů se dnes v Mexicali střetnou s Německem a pouze výhra je udrží ve hře o jedno postupové místo do hlavního turnaje.



Český tým je složený převážně z amatérů, naopak za Mexiko nastoupil například Adrian Gonzalez, hvězda z MLB, která bere ročně 21 milionů dolarů (přes 500 milionů korun). To byl souboj dvou různých baseballových světů. V utkání to ale nebylo vidět.

„Nestává se často, aby parta vesměs amatérů nadělala problémy velkému favoritovi. My si ale musíme zvykat porážet profesionální týmy, jinak se neposuneme. Jsem na svůj tým hrdý,“ říkal Kanaďan Mike Griffin, hlavní kouč českého týmu.

Mnoho českých hráčů si poprvé zahrálo na stadionu pro třicet tisíc diváků. Slavnostní zahájení před zápasem trvalo tři čtvrtě hodiny a zahajovací nadhoz obstaral bývalý vítěz Světové série MLB nadhazovač Fernando Valenzuela. Po první směně Češi prohrávali 0:2 a zdálo se, že domácí favorité půjdou za očekávanou výhrou. Víc bodů jim ale český tým nepovolil a k pořádnému odpalu se nedostal ani první metař Los Angelese Dodgers Adrian Gonzalez.

S přibývajícím časem bylo na českém týmu znát narůstající sebevědomí, dlouhou dobu však nedokázal bodovat. To změnil až Matěj Hejma v osmé směně, který se opřel hned do prvního nadhozu a poslal míč až do ochozů na stadionu v Mexicali.

VIDEO: Podívejte se na český homerun v utkání s Mexikem

„Chtěl jsem brzo atakovat rychlý nadhoz. Věděl jsem, že balon je nahoře a jediné, co jsem chtěl, bylo udržet ruce vevnitř, abych ho trefil. Bylo něco krásného dát homerun na takovém stadionu, diváci byli z toho hodně překvapení a tleskali,“ popisoval Matěj Hejma z Eagles Praha. „Chtěli jsme ukázat, že máme šanci, a myslím si, že se nám to podařilo.“

Víc bodů však Češi uhrát nedokázali a tak odešli z prvního zápasu kvalifikace poraženi 1:2. „Češi hráli velmi dobře a bez chyb. Prakticky nás k ničemu nepustili. Samozřejmě kromě první směny, “ prohlásil Edgar Gonzalez, trenér Mexika.

„Určitě jsme český tým nepodcenili. Do zápasu jsme vstoupili dobře a získali nějaké doběhy. Pak vsak čeští nadhazovači velmi dobře házeli a nedávali nám moc šancí,“ pochválil český výběr Alejandro Soto, nadhazovač Mexika.

S výkonem české reprezentace byl spokojený také trenér Griffin. „Mexiko má fantastický tým, naši kluci ale bojovali tvrdě. Teď si musíme pořádně odpočinout a podat stejný výkon proti Německu. Kluci jsou připraveni, věří, že můžou vyhrát. Na kopci začne John Straka, kterého tady máme přesně pro tento typ zápasů.“

Ve druhém utkání Nikaragua porazila Německo až v dramatické koncovce 5:4 v nastavené desáté směně. Mexiko a Nikaragua se utkají o přímý postup do finále kvalifikační skupiny, poražený bude hrát s vítězem duelu ČR – Německo, který se uskuteční dnes večer středoevropského času.

Baseballová kvalifikace pro World Baseball Classic 2017, 2. skupina v Mexicali (Mexiko): Mexiko–Česká republika 2:1, Nikaragua–Německo 5:4 (v 10. směně)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud