12. března 2018 • 10:32

Experti z MLB: Brzy bude mít Česko zástupce mezi elitou!

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

První český hráč v profesionální americké baseballové lize? Podle expertů z MLB je to na spadnutí. Do pěti let se český zástupce v jedné z nejprestižnějších sportovních lig určitě dostane. Možná dříve… „Český baseball patří k nejrychleji rostoucím v Evropě. Byl jsem nadšený z úrovně zdejších trenérů,“ prohlásil Bill Holmberg, který přicestoval do České republiky v rámci vývojového programu MLB. Ten se uskutečnil koncem února v Nymburce.



Americký program pro Rozvoj trenérů se rozjel na čtyřech kontinentech a ve 28 zemí světa, v současné době jím prošlo přes 600 uchazečů. Do České republiky přicestovala čtveřice špičkových zahraničních trenérů z MLB, aby představila aktuální trendy při rozvoji a hledání talentovaných baseballistů. V Nymburce pro vybrané české trenéry připravila MLB týdenní program. „Byl jsem opravdu šokovaný znalostí vašich trenérů, jsou velice dobří. S programem jsem byl již ve Francii nebo v Africe, tohle je ale jiný level, ten nejlepší,“ pochvaloval si Bill Holmberg, který byl skautem Chicaga Cubs.

VIDEO z MLB programu:

Společně s ním přicestovali Orlando Mercado, bývalý profesionální hráč Arizony Diamondbacks, Garth Iorg (bývalý hráč z Toronto Blue Jays) a Edgar ‘Estrella’ Trinidad. „Myslím, že tak do pěti let by měl být český hráč v MLB. Možná ještě dříve, vždyť máte v nižší lize Martina Červenku, který vypadá velice dobře,“ věděl Bill Holmberg, který spolupracoval s reprezentačním týmem Itálie. „Až se vám podaří dostat hráče do MLB, lidi začnou tento sport v České republice milovat, porozumí mu, děti si na něj budou hrát. Stačí jediný hráč.“

Experti z MLB se v Nymburce věnovali třiceti českým trenérům. Představili jim nové trendy v oblasti nadhozu či odpalování. „Hodnotím to velice kladně, každý trenér si něco odnesl. Například nadhazování se učí už jiným způsobem, je to zaměřené více na ochranu ramena a lokte,“ vyprávěl Petr Baroch, technický ředitel národních baseballových reprezentací. „Už se při nadhozu tolik nerotuje, střed těla je více narovnanější. Každý trenér si to mohl vyzkoušet.“

Pro český baseball je stále největší výzvou účast na olympijských hrách v Tokiu 2020. V rámci kvalifikace se pravděpodobně o jedno místo utká s Nizozemskem a Itálií. „Určitě máte šanci. Do České republiky jsem přijel poprvé v roce 2012, tehdy se jednalo o výběry pro talenty. V porovnání se současností vidím obrovské pokroky. V roce 2016 jste hráli kvalifikaci na World Baseball Classic v Mexiku a my jsme viděli úplně jiný tým! Jak po hráčské stránce, tak po stránce trenérské,“ pochvaloval Caleb Santos Silva, koordinátor pro mezinárodní spolupráci s MLB.

Baseball Czech video:

Program pro Rozvoj trenérů podpořila Česká baseballové asociace a Česká baseballová akademie. „Experti z MLB pak každému připravili hodnocení a zařadili si nás do reportu pro centrálu. Myslím, že jsou překvapení z toho, z jak malé základny jsme schopní vyprodukovat kvalitní hráče. Hodně nás chválili,“ dodal Petr Baroch z české reprezentace, která odcestovala do Itálie na soustředění. Domácí baseballová extraliga se otevře 30. března zápasy na Dracích Brno a Arrows Ostrava.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud