27. ledna 2011 • 11:05

Woods má po půstu zase chuť vyhrávat velké turnaje

Autor: čtk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé od svého vstupu na profesionální scénu nevyhrál v loňském roce golfista Tiger Woods ani jediný turnaj. Návrat na výsluní může nastartovat už dnes v noci na turnaji Farmers Insurance Open.



Woods si premiérový start v sezóně nenaplánoval na hřiště Torrey Pines náhodou - zdejší turnaj vyhrál už šestkrát a na stejném místě triumfoval i v roce 2008 na US Open.

Woodsův sešup začal v listopadu 2009 poté, co se provalily jeho soukromé problémy. Jindy takřka neporazitelný fenomén se začal propadat ve výsledkových listinách, nevyhrál jediný turnaj a loni na podzim přišel o pozici světové jedničky.

A pomalu začal přicházet také o pověst nejsledovanější sportovní celebrity. Dokonce i v golfovém světě se diváci začali přiklánět na stranu jeho veskrze mladších soupeřů.

Proto přestalo platit, že sledovanost turnajů stojí jen na Woodsově jménu, přičemž sám hráč na tom samozřejmě pořádně vydělával. Věrní fanoušci Tigera neopustili, ale stále více obliby si začala získávat "mladá vlna" počínaje Rorym McIlroyem, Paulem Caseym, Lukem Donaldem, Rickiem Fowlerem nebo Anthonym Kimem.

Jenže Woods už v minulosti prokázal, že se dokáže s potížemi vyrovnat, a rok 2011 by mohl být jeho odrazovým můstkem k dalším triumfům. Rodinné záležitosti uzavřel rozvod, golfové potíže se rozhodl vyřešit volbou nového trenéra. A spolupráci s Kanaďanem Seanem Foleyem si zatím pochvaluje; tvrdou práci zúročil málem už počátkem prosince, kdy až v play off prohrál v Thousand Oaks s Graemem McDowellem.

Woodsovi sice zůstala gloriola nejvíce vydělávajícího sportovce světa, ale přímými výdělky na hřišti patřil až na 68. místo finančního žebříčku PGA Tour a naposledy o víkendu přišel o druhou příčku světového pořadí. Není divu, start v San Diegu bere nesmírně vážně.

V minulých letech si starty pečlivě vybíral, od pořadatelů se nechával hodně přemlouvat. Ale teď se zdá, že má obrovskou chuť do hry, a proto se vrátil i na Torrey Pines v Kalifornii. "Já se opravdu už moc těším, jak zase budu hrát ve zdejším teple. Nebyl jsem zde pár let, ale předtím se mi vždy dařilo," připomněl ve středu v dějišti turnaje a nezapomněl dodat, že myslí znovu na vítězství.

Woods věří, že už je u konce se zásadními změny ve své hře. "V minulém roce jsem udělal na švihu největší změny během své kariéry. Věřím však, že se tisíce odpálených míčů zúročí. Sean (trenér) a já jsme nadšeni, jak se moje hra vyvíjela v závěru sezony, nyní je na čem stavět," tvrdí Woods, který přes všechny problémy zůstává mezi svými vrstevníky stále nedostižný.

Golfoví statistici připomněli, že nyní všemi obdivovaný Martin Kaymer, který ho vystřídal na druhém místě světového žebříčku, neměl zdaleka tak skvělý vstup do profesionálního světa jako jeho slavnější kolega.

V neděli vyhrál v Abu Zabí podeváté při svém 100. startu na European Tour, zatímco Woods dokázal během první stovky svých startů vyhrát 28 soutěží včetně šesti turnajů Grand Slamu. Teď může dokázat, že loňský výpadek už je pryč, a dát důrazně vědět, kdo je skutečným vládcem světového golfu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud