Jiří Punčochář
6. dubna 2010 • 10:21

Golfová událost! Woods je připraven na návrat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejsledovanější týden v historii golfu právě začal! První letošní turnaj kategorie major, The Masters v Augustě, začíná ve čtvrtek a Tiger Woods je na místě, aby poprvé veřejně trénoval od vypuknutí svého skandálu vloni v listopadu. Prý je ve formě a zase chtivý po vítězství. Svět čeká na re-start světové jedničky, mnozí ho rovnou vidí jako vítěze.



První „veřejná“ rána Tigera Woodse v letošním roce, odpal na první jamce hřiště v americké Augustě, skončila včera ráno v porostu daleko vlevo od fairwaye.

Nepovedený začátek ale neznamená, že by se Woods, nejlepší hráč světa, vracel ze svého exilu po léčení sexuální závislosti nepřipraven. Hráči, kteří s ním měli možnost za zavřenými dveřmi v minulých týdnech trénovat, s obdivem mluví o opaku.

„Jeho švih byl dobrý. Tiger vypadá skvěle,“ tvrdí například Mark O‘Meara, jeden z bývalých vítězů Masters a také někdejší Woodsův rádce v době jeho vzestupu. O‘Meara s ním trénoval v neděli, ještě v době, kdy na hřiště v Augustě mohli jenom členové klubu a ne diváci ani novináři. „Ví, jak tady vyhrát. Bude v pořádku,“ ujistil O‘Meara.

Je toho víc, co mluví ve Woodsův prospěch. Hřiště v Augustě velmi dobře zná, vyhrál zde čtyřikrát. I vloni po bezmála roční pauze po zničujícím zranění kolene se dokázal vrátit ve skvělé formě. A na svůj poslední comeback se už tři až čtyři týdny připravuje.



Vrací se právě v době, kdy je sám přesvědčen, že může usilovat o titul. „Očekávám jednu z největších událostí v historii golfu,“ prohlásil další z hráčů Stewart Cink. „Nejlepší hráč historie se vrací a všichni ho budou sledovat. Hodnotit jeho hru, jeho slova, jeho menu k večeři. Všechno,“ přisadil si.

Nejen proto jsou i špičkoví profesionálové nadšeni, že Woods je na první turnaj kategorie major zpět. Mimo jiné z nich jeho návrat sejme téměř všechnu pozornost, nejméně do začátku hry a také v první dny turnaje. Zcela mimořádně si užijí týden bez tlaku, v klidu pro svůj golf.

Povede se mu návrat?Foto ČTK/AP
Jaká bude Woodsova forma, o tom se vedou diskuse i poté, co svůj tradičně parádní švih a klid ukázal na tréninku. Jak ho ovlivní poslední měsíce, strávené v papiňáku? Snad jen Arnold Palmer, legenda golfu, pochybuje: „Schopnost vyhrát turnaj získáte hraním, ne děláním ničeho,“ kroutí hlavou.

Z dalších stran přilétají k Woodsovým nohám komplimenty. „Čtyři a půl měsíce je dlouhá doba, ale nemyslím si, že by jenom seděl na zadku a čekal. Rozhodně trénoval a hrál. Není světovou jedničkou pro nic za nic,“ řekl Charl Schwartzel. Stewart Cink byl téměř zaskočen otázkou, zda si myslí, že Woods může hned zasáhnout do boje o prvenství.

„Jestli může? Nemůžu uvěřit, že se vůbec ptáte,“ zvedl obočí. „Mluvíme o nejlepším hráči světa. Neviděl jsem nikoho dalšího hrát golf jako jeho. Takže odpověď je ano.“
Někteří tvrdí, že pauza mohla pomoct vyčistit Woodsovu hlavu. Pokud nic neztratil ze švihu a dokáže být vnitřně vyrovnaný, k čemuž prý pomáhá náhle objevený vztah k buddhismu, měl by být v pohodě.

Rocco Mediate, jeden z jeho přátel na PGA Tour, jde nejdál ze všech. „Bude to fantastické. Byl bych překvapený, kdyby nevyhrál.“

Tiger Woods při svém kajícném prohlášení
Tiger Woods při svém kajícném prohlášení


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud