Jan Jaroch
19. října 2015 • 18:31

LOUPEŽ! Skotské ragbisty vytočila chyba sudího i jeho útěk

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Se svérázným vysvětlením útěku rozhodčího Craiga Jouberta ze hřiště do šatny přišel šéf vrchního orgánu World Rugby Brett Gosper. „Možná potřeboval na toaletu,“ hájil jihoafrického sudího, který nepřesným výrokem ovlivnil koncovku zápasu Austrálie-Skotsko (35:34) a pomohl Wallabies do semifinále. Řízení zápasu je předmětem vyšetřování, zhrzeným Skotům ale život na světovém šampionátu nevrátí.



Skandál. Loupež. Šampionát, na němž mají rozhodčí poprvé k dispozici pomoc videorozhodčího, dostal vážný šrám. Ragby, jež si tak zakládá na férovosti, řeší nespravedlivý konec čtvrtfinálového duelu. A nepoužití videa…

V centru kontroverze je sedmatřicetiletý jihoafrický sudí Craig Joubert. Jeden z nejlepších ragbyových arbitrů, jenž řídil i finále MS v roce 2011, je terčem nejen skotského hněvu. Minutu před koncem duelu, když Skotové vedli o dva body, nařídil trestný kop Australanů po údajně úmyslném ofsajdu Jona Welshe. Přehlédl však, že se předtím evidentně dotkl míče Australan Nick Phipps a situaci měl řešit pouze nařízením mlýnu a ne trestným kopem. Z něho za tři body skóroval Bernard Foley a zlomil skvěle hrajícím Skotům srdce.

„Pokud měl nějaké pochyby, proč si nevzal video, aby je zahnal?“ zlobil se skotský kapitán Greig Laidlaw. Potíž je, že podle pravidel smí sudí konzultovat s videorozhodčím pouze případy, při nichž posuzuje fauly, položené pětky či kopy. Tato úprava existuje zřejmě především proto, aby se zápasy příliš nenatahovaly.

Smutní skotští ragbisté Richie Vernon a Finn Russell po čtvrtfinálové prohře s Austrálií
Smutní skotští ragbisté Richie Vernon a Finn Russell po čtvrtfinálové prohře s Austrálií

Reakce osmdesáti tisíc fanoušků na stadionu v Twickenhamu nenechala Jouberta na pochybách o svém výroku. Hromové bučení, podle některých záznamů směrem k němu přiletěla po konci utkání i plastová lahev. Sudí zpanikařil, proti všem tradicím nezůstal na trávníku, nepodal si s hráči ruce a okamžitě spěchal do tunelu. Tím jen přiživil hněv „skotské strany“.

„Pokud ho ještě někdy uvidím, řeknu mu, jak jsem znechucený. Tohle je to nejhorší, co jsem na hřišti viděl za hodně dlouhý čas. Naprostá ostuda. Jak je možné, že nebyl připraven podívat se hráčům do očí? Takové chování není v duchu ragby. Měli by ho poslat šupem domů a už by neměl nikdy pískat mezinárodní zápasy,“ bouřil se bývalý skotský reprezentant Gavin Hastings pro BBC. „Utekl do tunelu jak vystrašený zajíc, protože udělal absurdní rozhodnutí a zničil skvělý zápas. Jen proto, že si nevzal video,“ vztekal se bývalý křídelník Skotska Kenny Logan.

Ragbyové orgány budou řízení duelu přezkoumávat, není však žádná šance, že by mohl jejich výrok zvrátit výsledek. Vždyť selhal lidský faktor, pro použití videa neměl Joubert podle pravidel nárok. „Rozhodčí mi ještě nepodal žádné vysvětlení. Craig je jedním z našich nejlepších sudích a jistě měl pro své rozhodnutí dobrý důvod,“ prohlásil Brett Gosper, šéf World Rugby, jenž je shodou okolností Australanem.

Potřeboval sudí na toaletu?

Gosper nechtěl rozporovat ani Joubertův útěk do šatny. A použil k tomu úsměvné vysvětlení. „Možná potřeboval na toaletu, kdo ví? Jsem si jistý, že cítil nepřátelskou atmosféru, která mohla ovlivnit jeho chování,“ pravil.

„Někdo po něm hodil lahev. Já bych utekl taky, nebyla to žádná legrace,“ prohlásil při pondělní tiskové konferenci obrovitý australský kouč Michael Cheika. „Nelíbí se mi, co lidé dělají z toho, že utekl ze hřiště. Prostě tak vyhodnotil situaci, je to jen člověk jako my všichni,“ dodal.

Vášně se snažil klidnit i bývalý anglický reprezentant Brian Moore. „Mluvím k minulým i současným hráčům. Pokud věříte v to, že respekt k rozhodčímu je v ragby výjimečný, nechovejte se teď opačně.“

Joubertových přehmatů, jež poškodily Skoty, bylo však víc. Sean Maintland dostal na začátku druhého poločasu velmi přísnou žlutou kartu, v závěru zase sudí přešel australský atak po odehrání na odkopávajícího Stuarta Hogga.

Austrálie-Skotsko 35:34 (15:16)

Semifinálové dvojice: Argentina-Austrálie, Nový Zéland-JAR.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud