Martin Hašek
18. října 2015 • 22:20

Austrálii zachránil sudí. Poražené skotské hrdiny litovala i Rowlingová

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Statečný boj Skotů proti favorizované Austrálii skončil po kontroverzním rozhodnutí sudího v poslední minutě čtvrtfinále. Severní polokoule tak na světovém šampionátu v ragby končí. Evropské velmoci prožily černý víkend, po němž zbyly v boji o titul jen týmy z druhé půlky světa. Včera si semifinále zajistily Argentina (43:20 proti Irsku) a Austrálie (35:34 se Skotskem) a utkají se spolu o účast ve finále. Druhou dvojici tvoří Jihoafrická republika a Nový Zéland.



Na „famfrpálovém“ mistrovství světa by to možná skončilo jinak, po včerejší napínačce na ragbyovém šampionátu mohla ale slavná autorka skotského původu J. K. Rowlingová na Twitteru jen smutně ucedit: „Tohle jsme měli vyhrát…“

Skotové byli blízko. Poslední vyslanci Evropy na šampionátu vehnali favorizované Wallabies do slepé uličky. V poslední čtvrthodině se vyhrabali z osmibodového manka, šest minut před koncem zachytil Mark Bennett přihrávku australského náhradníka Jamese Slippera a doběhl si pro pětku. Konverze Greiga Laidlawa přinesla Skotům vedení a zápas dovedla na hranu velké senzace.

V samotném závěru ale rozhodčí Craig Joubert písknul sporný trestný kop pro Austrálii kvůli údajnému ofsajdu Skotů. A tři body od spolehlivého kopáče Bernarda Foleyho Austrálii zachránily. Skotové si po zápase marně stěžovali, že si měl sudí vyžádat v klíčovém momentu utkání konzultaci s videorozhodčím.

„Pokud byly jakékoli pochybnosti, mělo se jít za videorozhodčím, ten by všechny pochyby rozptýlil,“ zlobil se Laidlaw. „Jsme zničení, že jsme prohráli, a navíc takovým způsobem. Je to nejtěžší porážka, s jakou jsem se kdy musel vyrovnat.“

Poražení hrdinové

Skotové nicméně odcházejí jako hrdinové. Celý zápas se drželi na dosah vítězství. Vyrovnali se i s dalším kontroverzním rozhodnutím sudího Jouberta, který na začátku druhé půle na deset minut přísně poslal ze hřiště Seana Maitlanda se žlutou kartou.

„Od našich hráčů to byl statečný výkon. Hráli se srdcem a charakterem,“ prohlásil Vern Cotter, trenér poražených.

Spolu s nešťastnými Skoty zmizela z pavouku světového šampionátu celá severní polokoule. Poprvé v historii mistrovství světa chybí v semifinále evropský tým a finále tak bude teprve podruhé, navíc po dlouhých dvaceti letech, záležitostí jižní polokoule.

Jižní polokoule vládne

Už v sobotu skončil po dalším velkém dramatu Wales, který o postup přišel pět minut před koncem po kontroverzním rozhodnutí lékařů, kteří poslali ze hry jejich klíčového hráče Dana Biggara. Francie utrpěla debakl od Nového Zélandu a Irové doplatili na promarněný start do zápasu s Argentinou, která díky pětkám Matiase Moroniho a Juana Imhoff a a díky dvěma konverzím a dalšímu trestnému kopu Nicolase Sancheze vedla už ve třinácté minutě 17:0.

Irům, kterým už scházelo několik klíčových hráčů včetně kapitána Paula O´Connella, Jonathana Sextona a potrestaného Seana O´Briena, se navíc zranil křídelní útočník Tommy Bowe.

Byl to však Boweův náhradník Luke Fitzgerald, který dal svému týmu naději. Ještě do poločasu sám položil pětku a těsně po půli zahájil akci, po níž další pětku přidal Jordi Murphy. Irové v tu chvíli snížili na 17:20 a byli na cestě utkání zvrátit, čímž by překonali zatím největší comeback v historii světových šampionátů. Ten zvládli v základní skupině letošního šampionátu Rumuni, kteří otočili zápas, v němž s Kanadou prohrávali 0:15. Blíž než na tři body se ale Irové nedostali a Argentinci je v závěru zničili.

Všichni semifinalisté se během léta účastní turnaje The Championship, kam velmoci Nový Zéland, Austrálie a JAR před třemi lety přibraly Argentinu.

„Jižní polokoule má kvalitnější soutěž, navíc se v létě o něco hraje, což je lepší než hrát jen test mače, kde každý trenér míchá se sestavou,“ vysvětluje Karel Ševčík, hlavní trenér ragbyové akademie Yvese Perrota. „Na jižní polokouli mají trenéři tým postavený začátkem června a mění ho jenom při zranění. Ti kluci jsou daleko rozehranější a jejich soutěž je kvalitnější. Je to rychlejší, dynamičtější ragby, méně silové. Dominance je jasná, Evropa zaostává.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud