15. září 2017 • 15:59

Ragbisti jedou: Hrají o MS, čekají je Barbarians a mají sponzora

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

České ragby je na vzestupu. Na začátku nové sezony je reprezentace jako jeden ze čtyř evropských týmů stále ve hře v kvalifikaci o MS 2019 v Japonsku, čeká ji také exhibiční zápas se SA Supa Barbarians. Jihoafrický sportovní ředitel Phil Pretorius dohlíží nad profesionalizací sportu v Česku a navíc svaz získal nového sponzora, který pomůže se vzděláváním trenérů.



Může to být začátek nové éry českého ragby. Jihoafričan Pretorius pracuje v Česku už od dubna a z pozice sportovního ředitele přešel k národnímu týmu i jako trenér. A má velké cíle.

„České ragby roste. Měníme celý systém, jak funguje národní tým. Dřív přijeli hráči ze zahraničí ve čtvrtek a v sobotu hráli. Teď máme v nominaci padesát až sedmdesát hráčů, kteří trénují denně. Mou prioritou je zavést tu profesionální strukturu,“ říká Pretorius.

K tomu pomáhá nová spolupráce s armádním centrem na Dukle, kde od srpna trénují reprezentanti s polovičním úvazkem. Ragbyová unie také získala sponzora v logistické společnosti DHL, která ragby podporuje globálně i na světových šampionátech. V Česku její příspěvek pomůže rozjet nový projekt vzdělávacího systému.

„Chceme se zaměřit na rozvoj vzdělanosti trenérů a tím pomoci ragby v dlouhodobém horizontu,“ uvedl prezident ragbyové unie Pavel Chaloupka.

Národní tým čeká atraktivní podzimní program. 21. října si na Markétě zahraje proti jihoafrickému výběru SA Supa Barbarians.

„Je to výběr hráčů z nejvyšší jihoafrické soutěže, měli by hrát i někteří Springboks,“ láká Chaloupka na účast hráčů z jihoafrické reprezentace.

28. října vstoupí Česko do skupiny evropského šampionátu Europe Trophy zápasem s Polskem. A 18. listopadu ho v Lisobanu čeká zápas play off o mistrovství světa proti Portugalsku.

„Já doufám, že nás Portugalci podcení, že nebudou čekat, že bychom je mohli ohrozit, budou to brát jako samozřejmost,“ říká reprezentační kapitán Vojtěch Havel. „Doufám, že když budeme dodržovat, co si řekneme, že chceme hrát, a když na ně pořádně vlítneme, že na konci zápasu budou překvapení, co se s nimi stalo.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud