Martin Hašek
22. října 2017 • 14:59

Strach, potom dvě pětky. Ragby může růst jen proti silným, říká kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžkou beznaděj ale i záblesk lepší budoucnosti pro české ragby přinesl zápas národního týmu proti jihoafrickému zájezdovému mužstvu Supa Barbarians. Po prvním poločase plném nervozity a chyb se Češi po přestávce rozehráli, dali dvě pětky a ověřili si, že i přes potíže můžou růst. Zápas skončil porážkou 10:45.



Hbitý Lux Ntsepe se na křídle vysmekl skládce, za plného běhu si ještě stihl srovnat trenýrky a přihrál na další pětku. Byla to ukázka ragbyové fantazie, kterou včera na pražské Markétě ukázali vyslanci z Jižní Afriky.

„Pro Jihoafričana je vždycky příjemné koukat se na krajany. Barbarians hráli vynikající zápas,“ ocenil soupeře jihoafrický trenér českého týmu Phil Pretorius.

Trvalo jen 33 sekund, než Etienne Oosthuizen po bleskové kombinaci položil první pětku, Čechy na hřišti to zarazilo a do poločasu inkasovali ještě další tři. Proti vyspělému soupeři kupili chyby, nedařily se jim auty. Několikrát se dostali k brankovišti, ale nikdy neuspěli. Křídelníka Pavla Pytelu soupeř vynesl ze hřiště snad centimetry před koncovou čárou.

„Máme mladý tým, do zápasu jsme šli s hlavou nahoru. Ale první pětka je nakopla, nás poslala dolů,“ povzdechl si český kapitán Vojtěch Havel. „Nám trvalo hodně dlouho, než jsme se z šoku dostali. Pozitivní bylo, že jsme se v druhé půlce dokázali z našich chyb trochu vymanit. Dostali jsme se do tempa.“

Martin Cimrich běží položit pětku v zápase proti Supa BarbariansFoto Petr Skála

Po přestávce se výkon českého týmu výrazně zlepšil. Pro první pětku si doběhl Jan Kučera, když předtím vystihl rozehrávku soupeře, druhou položil Martin Cimprch po pohledné akci útoku.

„Tu poslední pětku bych chtěl vyzdvihnout, to byla krása,“ pochvaloval si Pretorius, který byl ale naopak velmi kritický k prvnímu poločasu.

„Máme v týmu sedm nových hráčů, bylo na nich vidět, že se trochu báli. Vždycky děláme před soupeřem krok dozadu. V kontaktu jsme nebyli dostatečně silní,“ hodnotil Pretorius. „V prvních čtyřiceti minutách to bylo pořád to samé, byli jsme vystrašení, dělali jsme chyby. Mluvil jsem ke klukům o přestávce a ve druhé půli to bylo lepší.“

Češi přidali na důrazu a dařilo se jim i v útoku. Šancí měli víc, než co říká skóre. Několikrát se dostali do brankoviště, ale v tlačenici nebyli schopni balon položit na zem.

„Zápas byl hodně fyzický. Čechům se povedlo vrátit do hry, nevzdali se,“ ocenil kapitán Barbarians Pieter Griesel.

Pro český tým byla včerejší exhibice poslední zkouškou před důležitými soutěžními zápasy. V sobotu začínají na Markétě proti Polsku evropskou skupinu Europe Trophy, v listopadu je čeká play off zápas o mistrovství světa v Portugalsku. Proti silným exhibičním týmům ale budou nastupovat i dál.

„Musíme si položit ruku na srdce. Je hezké hrát proti Lucembursku a proti malým zemím, ale české ragby může růst, jen když budeme hrát těžké zápasy proti dobrým týmům,“ věří Pretorius.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud