Marián Šustr
26. září 2023 • 12:38

Blamáž Australanů: Ztrapnili jsme se. Největší prohra a ztráta postupu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Austrálie po nedělní drtivé prohře s Walesem ztratila šanci na postup do vyřazovací části mistrovství světa. Celek trenéra Eddieho Jonese v Lyonu padl v poměru 6:40 a navázal tak na překvapivou prohru s Fidži. „Náš výkon vůbec nedosahoval požadovaného standardu. Přijímám plnou odpovědnost,“ vyjádřil se po nezdaru trenér Eddie Jones, na něhož se snesla další vlna kritiky. Experti pochybují, že u týmu dál zůstane.



Tragédie v Lyonu. Australané utrpěli historicky nejvyšší prohru na mistrovství světa. Velšané je v neděli přehráli 40:6 a stali se prvním týmem turnaje, který si zajistil místo ve čtvrtfinále. Wallabies naopak ztratili všechny naděje na postup. V utkání s Portugalskem se už jen pokusí zmírnit hořkost z brzkého loučení.

Velšané už ve 12. minutě kvůli zranění přišli o fantastického Dana Biggara. Střídající střelec Gareth Anscombe však s třiadvaceti body ovládl hru, když trestal časté chyby Australanů. Ti nedokázali vyvinout souvislý tlak a ztráceli šance v rozehrávce autů i mlýnů. „Ztrapnili jsme sebe i všechny naše fanoušky. Bolí to, protože jsme se opravdu chtěli předvést,“ reagoval na debakl David Porecki, kapitán australského týmu.

Kritika, ale padla na jinou tvář Wallabies a to na trenéra Eddieho Jonese, který se týmu ujal v lednu letošního roku. „Náš výkon vůbec nedosahoval požadovaného standardu. Přijímám plnou odpovědnost,“ otevřel kouč tiskovou konferenci. „Myslím, že náš tým potřebuje více času, aby se sehrál a našel společnou cestu. Nemůžeme ale chybějící zkušenosti používat jako výmluvu. Velšané byli zkrátka lepší,“ objasnil prohru.

Blamáž Australanů
Blamáž Australanů

Ještě před turnajem vyšla na povrch nepotvrzená informace, že Jones jednal o angažmá u japonské reprezentace. To trenér popírá. „Vrátil jsem se do Austrálie, abych pomohl našemu ragby, což se mi zatím nepovedlo. Nevzdávám se, chci pokračovat, “ vyjádřil se Jones.

Po sedmiletém vedení anglické reprezentace Jones oznámil návrat a s ním i změny. Do řad Wallabies doplnil mladou krev. Odvážný krok mu však byl vyčítán ještě před turnajem a teď kritika ještě zesílila. Experti mají jasno, na selhání se nezkušenost podepsala bez milosti.

„Chtěl jsem pro Austrálii nastavit nový směr a cítil jsem, že to s původní sestavou nedokážu. Potřebovali jsme svěží hráče,“ stojí si Jones za svým rozhodnutím. „Ano, nyní jsem v dosti bolestivém bodě. Taková zkušenost je však nezbytná, aby nováčci mohli dospět. Poznali úroveň, na níž se potřebují dostat.“

Lekce byly pro Australany kruté. V úvodu šampionátu Wallabies sice ještě porazili Gruzii, poté však překvapivě podlehli Fidži, načež selhali i v nedělním střetu s Velšany. Ze škobrtnutí se stal pád. Nyní zbývá jen boj o třetí místo... „Omlouváme se, zklamali jsme vás. V posledním zápase chceme získat váš respekt zpět,“ vzkázal fanouškům kapitán Dave Porecki.

Problémy podle Matta Williamse dusí Wallabies již delší dobu. „Už prohra s Fidži byla tou nejhorší v historii naší reprezentace. Jasně ukázala, že se během dvaceti let řada věcí zanedbala, ztratili jsme herní filozofii. Před dvěma dekádami vládla Austrálie světu ragby. Nyní ani nemáme útok,“ prohlásil někdejší kouč a nyní televizní expert.

Austrálie slavila titul už dvakrát, v letech 1991 a 1999. A po neúspěchu ve Francii se dají očekávat velké změny. Za čtyři roky totiž bude šampionát pořádat a další výbuch si nikdo nepřipouští.

Austrálie na MS 2023
Austrálie - Gruzie 35:15
Austrálie - Fidži 15:22
Austrálie - Wales 6:40

Poslední zápas 1. 10. proti Portugalsku

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud