28. července 2011 • 21:14

Všichni čeští pětibojaři budou bojovat o Londýn 2012

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všichni čeští moderní pětibojaři postoupili ze čtvrteční kvalifikace do sobotního finále mistrovství Evropy ve východoevropském Medway a budou bojovat o přímou kvalifikaci na olympijské hry 2012 v Londýně. Michal Michalík a David Svoboda si postup taktickými výkony pohlídali a šetřili síly, Ondřej Polívka a Michal Sedlecký si ho museli vybojovat v kombinované disciplíně běhu a střelby.



Michalík Michalík (vpravo) v šermířském duelu s Britem Samuelem Wealem při kvalifikaci mistrovství Evropy v anglickém Medway.
Michalík Michalík (vpravo) v šermířském duelu s Britem Samuelem Wealem při kvalifikaci mistrovství Evropy v anglickém Medway.
Právě poslední kvalifikační disciplínu opět provázely problémy, stejně jako před třemi týdny při finále Světového poháru v Londýně. Po doběhu kvalifikační skupiny A s Michalíkem a Polívkou šest států podalo protest proti nefunkčnosti terčů pro laserové pistole. V Londýně na to doplatil Svoboda a unikla mu první možnost kvalifikace do Londýna. Vedení závodu v Medway protest více než hodinu řešilo. Opět ho neuznalo a situaci „smetlo“ ze stolu.

Rakušan Thomas Daniel se dokonce nechal slyšet, že pokud se nadále bude pokračovat na současných terčích německé společnosti Kremer, tak končí s moderním pětibojem, protože to ovlivňuje jeho smysl pro fair play, ale zasahuje také do života. Nemá jistotu, že může dosáhnout výsledků, které mu zajistí start na olympiádě, ale také takových umístění, že by ho dále podporovali sponzoři.

Opakované problémy s terči vyvolaly další debaty o budoucnosti moderního pětiboje a jeho cesty dále s laserovými zbraněmi. Ozývá se stále více hlasů, že přechod na novou technologii byl uspěchaný, nepřipravený a samotnému sportu škodí.

„Bylo to tvrdé, ale protože konkurence roste, musí se o každý postup bojovat,“ uvedl po kvalifikaci do finále dosud jediný český mistr světa Michal Sedlecký a ke svému časovému „záseku“ při jedné ze střeleckých položek poznamenal: „Nestaral jsem se o tom, jestli mi terč funguje nebo ne, zda šlo o technickou chybu. Chtěl jsem hlavně co nejrychleji pokračovat dál a zůstat s ostatními v kontaktu. Po poslední položce jsem musel výrazně přidat, abych se dostal mezi osmnáct postupujících, ale závěr už jsem si hlídal a byl v klidu.“

Davida Svobodu „vyděsilo“ hodinové projednávání protestu a tedy posun startu jeho poslední disciplíny. „Samozřejmě to v hlavě zanechá stopu. Zvlášť poté, co mě potkalo v Londýně. Proto jsem byl nervóznější než obvykle, jestli mi bude terč správně fungovat. Věděl jsem, že pokud ano a neudělám chybu, neměl bych mít s postupem problémy,“ řekl Svoboda.

„Já jsem o svém postupu rozhodl už v šermu. Přestože jsem hůř střílel, neměl jsem o kvalifikaci do finále pochyby. Navíc jsem rád, že jsem v závěru šetřil síly a nemusel jít na doraz,“ uvedl Michalík.

„To já jsem naopak první dva kilometru běžel výrazně rychleji než jsem zvyklý. Ale po poslední střelbě už jsem věděl, že postoupím, takže jsem zvolnil,“ doplnil Polívka.

Kromě individuálních medailí se bude v sobotu bojovat také v týmech, kam se počítají výsledky tří závodníků. Reprezentační trenér Jakub Kučera vsadil na složení Ondřej Polívka, Michal Sedlecký a David Svoboda. Protože všichni postoupili, na rozdíl třeba od Litevců, posledních mistrů světa, či Ukrajinců, mohou pomýšlet na stupně vítězů. Při MS v Číně získalo české družstvo ve stejné sestavě stříbrné medaile.

Angličan James Cooke v kvalifikaci ME opět vytvořil pětibojařský světový rekord, když 200 metrů volný způsob zaplaval za 1:50,05 minuty, kterým by se zařadil do poloviny výsledkové listy plavců-specialistů na právě probíhajícím MS v Číně.

O složení pro pondělní závody štafet rozhodne reprezentační trenér Jakub Kučera na základě výsledků a zdravotního rozpoložení závodníků až v neděli večer.

V pátek 29. července je na programu ME kvalifikace žen, do které zasáhnou Lenka Bilková, Natálie Dianová a Barbora Kodedová.

Výsledky kvalifikace ME moderních pětibojařů v Medway (Anglie)
Skupina A:
1. Woodbridge (V. Brit.) 4564 bodů, 2. Rego (Portug.) 4536, 3. P. Kirpuljanskij (Ukr.) 4504, … 10. Polívka, 11. Michalík (oba ČR) oba 4488.
Skupina B: 1. Cooke (V. Brit.) 4604 bodů, 2. Gebhardt (Něm.) 4596, 3. Hajanouskij (Bělor.) 4592, … 5. Svoboda 4592, 11: Sedlecký (oba ČR) 4580.

Finále mužů startuje v sobotu v 10.00 českého času, konec závodu se očekává kolem dvacáté hodiny.

Program ME: 29. července: kvalifikace žen, 30. července: finále mužů, 31. července: finále žen, 1. srpna: závody ženských a mužských štafet.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud