30. července 2011 • 22:12

Pětibojař Svoboda: Bronz je velká náplast

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští moderní pětibojaři Ondřej Polívka, Michal Sedlecký a David Svoboda získali bronzové medaile v soutěži družstev na mistrovství Evropy v britském Medway. V individuální soutěži obsadil Polívka 18. místo, Sedlecký skončil 22., příčku za ním Svoboda a Michal Michalík obsadil 29. místo. Zvítězil Rus Andrej Mojsejev před krajanem Sergejem Karjakinem a Ukrajincem Dmytrem Kirpuljanským. Na olympijské hry 2012 v Londýně se z Medway kvalifikovalo osm nejlepších.



Ondřej Polívka, Michal Sedlecký a David Svoboda (zleva) přebírají od prezidenta mezinárodní federace Klause Schormanna bronzové medaile za třetí místo v soutěži družstev na mistrovství Evropy v britském Medway.
Ondřej Polívka, Michal Sedlecký a David Svoboda (zleva) přebírají od prezidenta mezinárodní federace Klause Schormanna bronzové medaile za třetí místo v soutěži družstev na mistrovství Evropy v britském Medway.
„Týmová medaile je pro mě velká, hodně velká náplast na nevydařený individuální závod,“ uvedl Svoboda, jenž neobhájil loňský titul z Debrecínu. Ke svému výkonu výmluvy nehledal: „Všechno je to v hlavě. Netušil jsem, že problémy s terčem, které mě potkaly při finále Světového poháru v Londýně, na mě budou mít takový dopad. Velmi mě to rozhodilo a moji výkonnost to ovlivňuje.“ Stejný názor měl také reprezentační trenér Jakub Kučera. „To, co se stalo v Londýně, se stát nemělo. Doplácíme na něco, co nemůže ovlivnit. A má to dopad nejen na Davida a nás, ale i ostatní závodníky. Nevěřím, že je náhoda, že ti, co měli stejné problémy jako David v Londýně, neuspěli také v Medway.“ Z kvalifikace nepostoupili Litevci Kinderis a Krunglocas či Rakušan Daniel.

Svoboda podle vlastních zažil nejhorší šermířský turnaj v kariéře. „To skutečně nepamatuji. Šermovat nezapomeneš, stejně jako jsem na tom nebyl špatně fyzicky. Prostě to bylo v hlavě. Hrůza,“ přiznal Svoboda a už s nadsázkou vysvětloval: „Plavecky, jezdecky a běžecky jsem na tom, jak mám být.“

Také Polívka doplatil na slabší šerm. „Tam ztrácím a proto se na něj musím zaměřit. Pokud chci bojovat o olympiádu, nestačí poskládat průměrné výkony. Sice jsem nic výrazně nezkazil, ale nikde jsem také nepředvedl něco zcela výjimečného,“ hodnotil vlastní výkon Polívka.

„Potřeboval bych získat o sto bodů více v šermu, abych mohl pomýšlet na osmičku pro olympiádu,“ poznamenal Sedlecký a doplnil: „Tam jsem chtěl, ale… Soupeřům to dnes vyšlo lépe a konkurence se přitvrdila. Vždyť Mojsejev loni téměř nestřílel a do špičky se vrátil po dvou letech.“

Ani Michalík nehledal výmluvy: „Nepovedlo se mi to, ale na víc jsem neměl. Vidím, že můj standard už nestačí. Zřejmě jsem nechytil nástup, kdy se zavedla kombinovaná disciplína a k tomu teď ještě laser. Ale to nejsou věci, na které se mohu vymlouvat.“

O složení štafet pro pondělní závody rozhodne reprezentační trenér Jakub Kučera na základě výsledků a zdravotního rozpoložení pětibojařů až v neděli večer.

Finále žen s českou reprezentantkou Natálií Dianovou startuje v 10 hodin českého času, konec se očekává kolem dvacáté hodiny. Lenka Bilková a Barbora Kodedová nepostoupily z kvalifikace.

Výsledky finále ME moderních pětibojařů v Medway (Anglie)
Jednotlivci:
1. Mojsejev 5996 bodů, 2. Karjakin (oba Rus.) 5992, 3. D. Kurpuljanskij (Ukr.) 5896, … 18. Polívka 5760, 22. Sedlecký 5732, 23. Svoboda 5716, Michalík (všichni ČR) 5632.
Družstva: 1. Rusko (Karjakin, Frolov, Lesun) 17 568, 2. Itálie (Petroni, de Luca, Benedetti) 17 432, 3. Česko (Polívka, Sedlecký, Svoboda) 17 208.

Program ME: 30. července: finále mužů, 31. července: finále žen, 1. srpna: závody ženských a mužských štafet.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud