12. července 2012 • 12:51

Extrémní ultramaraton na 1000 mil vyhrál po devíti dnech obhájce Kříž

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Specialista na cyklistické 24hodinovky Zdeněk Kříž vyhrál extrémní ultaramaraton Craft 1000 Miles Adventure. Trať z nejzápadnějšího bodu Čech Trojmezí do nejvýchodnější slovenské vesnice Nové Sedlice zdolal po 9 dnech a 29 minutách. Obhájil tak loňský triumf unikátní drsné akce, která vede co nejodlehlejšími kouty obou republik.



Zdeněk Kříž je zatím největším šampionem náročného podniku Craft 1000 Miles Adventure. Ten loni založil extrémní biker Jan Kopka, jenž v roce 2007 vyhrál nejbrutálnější závod světa Iditarod na Aljašce.

Účelem je projet bez cizí pomoci odlehlé a těžké terény z konce Česka na konec Slovenska.

Cyklista VIG Racing týmu a bývalý mistr Evropy v 24hodinovce v akci s minimálním zajištěním obhájil loňský triumf, o který se tehdy dělil se Zdeňkem Tomečkem.

Nyní Kříž strávil na trati 9 dní a 29 minut, zatímco loni to bylo 8 dní a 8 hodin. Stejně jako před rokem se v okolí pohoří Fatra nevyhnul setkání s medvědem hnědým, jemuž ujel.

Vedle toho se na trati dlouhé 1711 km musel vyrovnávat s celkovým převýšením 33 kilometrů a podmáčenými horskými stezkami, jež byly často nesjízdné.

Za Křížem dorazila se ztrátou 15 hodin dvojice Klofanda, Bartík, která se podělila a zbylé stupně vítězů. Na start závodu, který začal 1. července a stále probíhá, se postavilo celkem 114 dobrodruhů z řad profesionálů i amatérů, včetně několika dálkových běžců, chodců a jednoho koloběžkáře.

Pro velkou náročnost už nyní vzdala zhruba třetina účastníků, další hromadně končí v kratším cíli 500 mil, kde je kontrolní stanoviště. Více informací a živý přenos najdete na www.1000miles.cz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud