15. března 2016 • 21:18

Diváci mi šeptali sprostá slova, bít mě nechtěli, říká squashový sudí

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový sudí, ten se má. Nabitý stadion sice mnohdy bouří ze všech stran, bezprostřední kontakt ale nehrozí. Elitní rozhodčí Světové squashové federace Tomáš Fořter by mužům s píšťalkou mohl vyprávět, jaké to je být opravdu pod tlakem. Při zápasech sedí totiž přímo mezi diváky. „Někdy to může být i zábava. Hlavně když za mnou sedí fanoušci domácího hráče, kteří se intenzivně posilňují alkoholem. Pak se vám nebojí pošeptat do ucha i sprostější slůvka,“ směje se Fořter.



Pro strach má uděláno, obtížné situace zvládá, a tak Fořter patří k elitním rozhodčím Světové squashové federace, kterých je všehovšudy dvacet. „Na největších turnajích mohu vidět v akci nejlepší squashisty světa. Byla to pro mě hlavní motivace, když jsem jako rozhodčí začínal,“ říká.

Rozhoduje pravidelně zápasy na mistrovství světa nebo Evropy jednotlivců a družstev, na největších profesionálních turnajích nebo také při nedávném mistrovství České republiky ve squashi. Má za sebou desítky mezinárodních turnajů. Rozhodčího dělá od roku 2000 a před dvěma lety získal statut rozhodčího Světové federace squashe.

„Schopnost kvalitně řídit zápasy musíte prokazovat konstantně. Bez toho to nejde. Čím vyšší úroveň, tím více jste pod kontrolou. Zápasy z největších turnajů lze na internetu sledovat živě, takže vás sledují lidé na celém světě,“ vysvětluje Fořter, sám bývalý squashista i trenér squashe.

Jeho místo už ale nyní není hlavně na kurtu, sedává na tribuně mezi diváky, což je třeba ve fotbale nepředstavitelná věc... „Za celou kariéru se mi ale nikdy nestalo, že by mě chtěl někdo napadnout. Slyšel jsem ale historky, že se to několika rozhodčím stalo. Jednou v Egyptě prý nebylo daleko od toho, aby rozhodčího musela ochránit policie před davem rozzuřených fanoušků,“ popisuje Fořter. „To ještě bylo v dobách, ve kterých měl zápas pod kontrolou jeden sudí.“

V současné době na top úrovni rozhodují celkem čtyři rozhodčí – tři z nich sedí u kurtu, čtvrtý u videa. Pozorují, zda se hráč chová férově, neblokuje soupeře v pohybu, posuzují, zda se jednalo o out nebo zda míč spadl dvakrát.

Jakékoliv rozhodnutí provádějí nezávisle prostřednictvím elektronického systému. „Dosavadním vrcholem mé kariéry bylo rozhodování finále velkých turnajů ve Švédsku nebo v Anglii. Vrcholem a snem je samozřejmě pískat finále mistrovství světa mužů,“ dodává Fořter, který se touto činností neživí. Má však hrazené veškeré výdaje a k tomu navíc dostává částku 75 dolarů (cca 1800 korun) na den.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud