30. listopadu 2016 • 12:00

Další squashový svátek: Na Hamru se bude bojovat o titul PSA!

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Praze se od čtvrtka do neděle uskuteční squashový turnaj světové série PSA. Ve sportovním areálu Hamr se utká o 5000 USD (128 tisíc korun) více než 20 hráčů. Nejvýše nasazeným domácím hráčem je Martin Švec, sedmnáctinásobný domácí mistr Jan Koukal se turnaje nezúčastní ze zdravotních důvodů. Hlavními favority jsou Španěl Carlos Cornes (81. hráč žebříčku PSA) a Evan Williams z Nového Zélandu (86. hráč žebříčku PSA).



Praha hostí již třetí prestižní squashovou událost v tomto roce. V červnu se na Hamru uspořádal Prague Open, v září dokonce Mistrovství Evropy mužů a žen a v tomto týdnu je na programu ASB Prague Squash Classic.

„Je to pro domácí squash výjimečný rok. Slibujeme si od toho, že to naše hráče hodně posune a namotivuje,“ tvrdí Tomáš Fořter, organizátor a generální sekretář České asociace squashe.

Doposud byly české turnaje kořistí španělských hráčů – evropským šampionem se v Praze stal překvapivě Borja Golán a ještě předtím triumfoval na Prague Open Iker Pajares, který ve finále porazil domácí jedničku Jana Koukala. Ten se turnaje nezúčastní ze zdravotních důvodů.

„Jeden zápas bych zvládl, ale více už ne,“ vysvětloval Koukal, který si v letošním roce zrušil PSA licenci, a tak by musel v Praze do kvalifikace.

„Už jsem se stejně zahraničních turnajů moc nezúčastňoval, takže pro mě licence neměla moc smysl,“ tvrdil sedmnáctinásobný domácí mistr, který vládne domácímu žebříčku. Na tom světovém je však českou jedničkou Martin Švec (160. hráč).

„Neskutečně se na turnaj v Praze těším. PSA turnaje jsou pro mě v tuto sezonu prioritou,“ prohlásil Švec, na ASB Prague Squash Classic nejvýše nasazeným domácím hráčem. A tak dodává: „Na každý turnaj jedu s cílem vyhrát, ale to asi většina hráčů. Uvidíme, koho mi los přisoudí do úvodního kola, které je vždycky zrádné. Potom se uvidí.“

V Praze se představí squashisté z Anglie, Walesu Nového Zélandu, či Rakouska. „Poměřit se se soupeři ze zahraniční je vždycky velice cenné. Beru turnaj jako jeden z vrcholů tohoto roku,“ dodal Daniel Mekbib, spoluhráč Švece z brněnské Viktorie.

Jeho cílem je se na Hamru dostat do semifinále. A věří si, vždyť v nové sezoně porazil dvakrát Koukala. „Upravil jsem si tréninkový plán – zdvojnásobil jsem si čas na kurtě. Nejsem jenom v posilovně, hraji mnohem víc. Pomáhá mi to. Zaměřil jsem se také na obranu,“ popisoval Mekbib, který v prvním kole turnaje v Praze vyzve David Zemana.

V kvalifikaci budou o postup do hlavní soutěže bojovat Petr Martin, Jakub Solnický, Jan Ryba, Vojtěch Ryba, Viktor Byrtus, Ondřej Vorlíček, Matouš Sochůrek, Marek Koutník, Dominik Dubský a Filip Kočárek.

„Těším se moc, takových turnajů v Česku moc není. Vždycky mají dobrou atmosféru,“ dodal Solnický. ASB Prague Squash Classic začíná ve čtvrtek kvalifikací, hlavní soutěž se rozběhne v pátek. Semifinálové boje jsou naplánovány v sobotu od 15 a 16 hodin. Turnaj zakončí finále v neděli od 15 hodin.

Témata:  squash, Martin Švec
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud