3. srpna 2017 • 13:55

Přišel tu o kamaráda i omrzl, nakonec Holeček Gašerbrum I unikátně zdolal

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neuvěřitelný příběh vůle a odhodlání dopsal začátkem týdne český horolezec Marek Holeček. Ten spolu se Zdeňkem Hájkem zdolal vrchol jedenácté nejvyšší hory světa Gašerbrumu I, jako první v historii ovšem vystoupali jihozápadní stěnou. Holečkovi se to povedlo až na pátý pokus, před tím se musel dokonce smířit i se smrtí kamaráda. Dosud poslední český prvovýstup si připsal Josef Rakoncaj, jenž před 27 lety dobyl Šišu Pangmu.



Holeček s Hájkem stanuli na vrcholu Gašerbrumu I v pondělí 31. července hodinu po poledni pákistánského času. „Přepisuje se nejen část dějin horolezectví, ale zároveň se tím naplňuje i jeden velký sen,“ napsal pak Holeček pro Lidovky.cz.

Dvaačtyřicetiletý Holeček se o zdolání 8068 metrů vysoké hory v pohoří Karákoram v západní části Himálaje poprvé pokusil v roce 2009 se Zdeňkem Hrubým, avšak kvůli kolegovým závažným zdravotním problémům se na "Krásnou horu" nakonec dostal snadnějším japonským kuloárem.

Jihozápadní stěnu oba nepokořili ani o čtyři roky později, navíc Hrubý se při sestupu zřítil a zahynul. Holeček se dokázal vrátit, ačkoli kromě kamaráda přišel i o veškeré lezecké náčiní.

Přesto se nevzdal, ale v roce 2015 je s Tomášem Petrečkem vyhnalo deštivé počasí, loni zase spolu s Ondřejem Mandulou zůstali osm dní uvězněni v bivaku v zóně smrti a zpět se vrátili s omrzlinami. Úspěšný byl nakonec až letošní pokus číslo pět.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud