30. srpna 2018 • 19:23

Squashový Prague Open ovládl fanoušek Liverpoolu z Egypta

Autor: pk
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Suverénním způsobem opanoval Egypťan Shehab Essam turnaj Prague Open. Ve sportovním areálu Hamr v Záběhlicích přehrál první nasazený hráč Fina Mika Äijänena skoro za půl hodiny 3:0 na sety. Egyptský squashista tak vyhrál svůj čtvrtý turnaj na okruhu PSA. A hlavně potvrdil, co se o hráčích z této země říká. „Proč jsme tak silní? Je nás hodně a máme své hvězdy, které jsou u nás hodně populární,“ potvrdil Essam, 78. hráč světového žebříčku. Akce byla podporovaná Magistrátem hlavního města Prahy a Městskou částí Prahy 10.



Jen málokdy zavítají do České republiky egyptští squashisté. Africká země tomuto sportu dlouhodobě dominuje. Mezi deseti nejlepšími je šest Egypťanů, čtyři z nich jsou rovnou nejlepší. „Hodně dětí u nás se squashem začíná, všechny si hrají na El Shorbagyho nebo Ali Faraga,“ tvrdil Essam, který v Praze vyhrál čtyři zápasy. Je však v Egyptě squash populárnější než fotbal? „To zase ne,“ odpoví jasně Essam. „Ale postupně se mu blížíme. Čím více úspěchů máme, tím více lidí u nás squash sleduje. Teď se nám daří hodně.“

Sám Essam je fanoušek fotbalového Liverpoolu. Ano, důvod je jasný - Mohamed Salah, patrně nejlepší africký fotbalista současnosti. „Dívám se na něho každý víkend. Asi jako každý egyptský fanoušek. Ale zároveň přeji také Barceloně,“ doplnil Essam, který během Prague Open vyřadil ve druhém kole českého juniora Davida Zemana. „Byl velmi rychlý a skvěle četl hru. Úder, který by byl proti jiným soupeřům vítězný, on dokázal s přehledem vrátit,“ popisoval Zeman.

Pro Essama byl Prague Open prvním turnajem v nové sezoně. Ve výměnách je trpělivý, vyčkává, poté však nekompromisně zakončí. „Má skvělou reakci, umí si soupeře účinně přichystat. Má takový anglický vyčkávací styl,“ prohlásil Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe a hlavní organizátor turnaje. V Praze by se mohl prestižní turnaj PSA zase objevit na přelomu listopadu a prosince.

Témata:  squash, Prague Open
Články odjinud


Články odjinud