18. května 2021 • 10:30

A zase se hraje. Špičkoví squashisté si dají dostaveníčko na Strahově

Autor: nne
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uplynul měsíc od okamžiku, kdy se v Praze naposledy hrál vrcholný squash. Ve středu se fanoušci oblíbeného raketového sportu opět dočkají, na Strahově bude rozehrán turnaj PSA Czech Pro Series III 2021. Vedle mužů dojde konečně i na ženy, pro které půjde o vůbec první akci v sezoně. „Turnaj bude hned půvabnější,“ usmívá se nasazená trojka Jakub Solnický. „Budu hrát po více než roce. Kdo by se netěšil?“ položí řečnickou otázku jednička Eva Feřteková v tiskové zprávě pro média. Zápasy budou přenášeny živě na youtube PSA Challenger tour.



Epidemie koronaviru squash zasáhla. „Od října jsem se zúčastnil pěti turnajů, z toho jednoho v Rakousku, jednoho v Polsku a tří v Praze. Za normální okolností bych stihl stejný počet za měsíc. Navíc bych hrál v několika ligách,“ popisuje Solnický. Zase nechce žehrat na osud, na turnajovém výpadku hledá pozitiva. „Jsem vděčný za to, že mohu být profesionálem a dělat, co mě baví,“ zdůrazní. Tréninky sice byly občas ubíjející. „Měl jsem šanci zapracovat na fyzické stránce. Toto období v budoucnu zúročím,“ nepochybuje 26letý squashista.

Naposledy hrál turnaj PSA před měsícem právě v Praze. Prvním kolem prošel hladce, ve druhém však narazil. „Věděl jsem, že pokud udělám dobrý výsledek, probojuji se do světové stovky. Asi jsem na to moc myslel. Teď se chci soustředit jen na to, abych turnaj vyhrál,“ neskrývá Solnický. Není největším favoritem, akci ozdobí dva borci z elitní TOP 100 – Angličan Robert Downer (91.) a Čech Martin Švec (97.). „Oba jsem už porazil. Pokud stabilizuji výkonost a turnaj zvládnu po mentální stránce, nemusím se jich bát,“ doplňuje 107. hráč světa.

Na stejné příčce naleznete v žebříčku žen Evu Feřtekovou. Její příprava na akci nebyla jednoduchá. „V zimě jsem byla na operaci s kolenem, poté jsem se věnovala rehabilitaci. Nyní rozšiřuji pohyb podle toho, co koleno dovolí,“ líčí 36letá squashistka. Čas na rekonvalescenci měla, život na ženském okruhu utichl. „Pořádaly se jen velké turnaje, na ty se vzhledem k postavení na žebříčku nedostanu a systém kvalifikací už neexistuje,“ lituje.

Menší turnaje se sice občas konaly, ale byly uzavřené pro hráče žijící v dané zemi. „Těším se. Půjde pro mě letos o skutečně první možnost zahrát si PSA turnaj,“ zdůrazňuje Feřteková, jež by podle papírových předpokladů v hlavním městě neměla najít přemožitelku. Jedna výrazná soupeřka se ovšem v pavouku skrývá – Olga Kolářová. „Ola je naší stálicí, nejsem překvapená, že bude hrát,“ říká favoritka na adresu někdejší 44. squashistky světa, která se poslední léta věnovala rodině.

Turnaj na Strahově začne ve středu od 10.00 prvním kolem mužů. Ještě odpoledne (16.00) proběhnou čtvrtfinále. O den později jsou na programu všechny zápasy žen s výjimkou finále a semifinálové duely mužů (12.00). V pátek se můžete těšit na obě finále, v 11 hodin zamíří na kurt ženy a v pravé poledne muži.

Témata:  squash, Praha
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud