27. prosince 2021 • 21:07

Badmintonista Mendrek přešel na debla: Je akčnější a zábavnější

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letošní rok byl pro něj přelomový. Badmintonista Adam Mendrek totiž ukončil kariéru na poli singlu a začal se naplno věnovat deblu. Společně s Ondřejem Králem získal dvě turnajové medaile a připsal si také zajímavý skalp. Ukázalo se, že nový český pár má velký potenciál. „Klíčovým turnajem jsou pro nás Evropské hry v roce 2023 v Polsku. Tam chceme urvat pěkný výsledek,“ vyhlásil Mendrek, elitní český hráč a několikanásobný domácí mistr.



Jeho otec se stal prvním českým olympionikem v badmintonu. Stalo se tak v roce 1992. Od té doby Mendreka tato událost ovlivňuje, tátovi se chce vyrovnat. Do Tokia se však nedostal, v náročném kvalifikačním systému neuspěl. A tak se rozhodl něco zásadního změnit.

„Po kvalifikaci na olympijské hry jsem potřeboval nějaký nový impuls do dalšího fungování, také toho tréninkového. Celý život jsem se připravoval na singla, kde jsem už nejspíše narazil na svůj strop. Naskytla se možnost zahrát si s Ondrou. Po rozhodování jsem do toho šel,“ popsal Mendrek. Se singlovou kariérou se rozloučil v Brně na LI-NING Czech Open. Ve dvouhře vystoupal nejvýše v roce 2018 na 91. místo. Vyhrál několik turnajů a třeba v roce 2012 získal 9. místo na juniorském mistrovství světa. Jenže celou dobu slýchal také od trenérů, proč se více nezaměří na čtyřhru.

„Prý mám na to výborné predispozice tím, jak jsem menší a svalnatější. Jenže já jsem neměl moc možnost s někým v Česku hrát,“ konstatoval Mendrek.

Český badmintonista Adam Mendrek vytvořil nový deblový pár s Ondřejem Králem
Český badmintonista Adam Mendrek vytvořil nový deblový pár s Ondřejem Králem

Letos se tak naplno spojil s Králem a po prvních pár měsících hodnotí spolupráci pozitivně. „Podařilo se nám dostat na 120. místo žebříčku před rozmražením a po něm pak budeme v první světové stovce. Pro mě je to velký krok dopředu. Ukázali jsme, že cesta z republiky do badmintonového světa nemusí vést pouze přes singl. Výsledky, které jsme nahráli, za to jasně mluví.“

Přitom rozdílů oproti singlu je prý dost. Adaptace není jednoduchá. „Singl je více běhavý, debl je zase silovější a dynamičtější. Sleduji, jak tělo na nové pojetí badmintonu reaguje. Musím uznat, že jsem unavenější po deblových trénincích a turnajích,“ potvrdil elitní český hráč, který se připravuje v letos nově vzniklém Národním badmintonovém centru v Plzni. „Zvlášť ve hře s asijskými páry musí člověk reagovat rychleji a bystřeji. Je tam prostě více faktorů, které člověka stresují.“

Nejen o rychlosti je však debl, páry musí být na soupeře důkladně připravené, taktika zde hraje velkou roli. „Je to akčnější, zároveň se zde hodně uplatní strategie. Proto mě debl mnohem více baví,“ dodal Mendrek.

Společně s Králem letos na turnaji v Litvě skončili třetí, v Řecku pak vybojovali druhé místo. To se však jednalo o akce nižší kategorie. Koncem roku na okruhu Challenge dvakrát vybojovali účast ve čtvrtfinále, a to v Irsku a ve Skotsku. „Hlavně se mi líbil styl, jakým jsme hráli a také jaké páry jsme poráželi. Jednalo se třeba o anglický pár Callum Hemming, Steven Stallwood, kteří jsou ve světové padesátce. Dále jsme těsně prohráli s párem z top 30 z Indie,“ dodal Mendrek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud