6. dubna 2022 • 13:01

Louda přešel na prestižním turnaji v Koreji první kolo

Autor: pk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned pětice českých hráčů se účastní Korea Open, prestižního badmintonového turnaje v Suncheonu. Parádního výsledku se podařilo dosáhnout Janu Loudovi, který v prvním kole porazil Lee Dong Keun – 58. hráče světového žebříčku. „Pro mě je to jeden z nejlepších výsledků, který jsem kdy uhrál. Hlavně je úžasné tady být, jedná se o třetí největší turnaj okruhu BWF,“ tvrdil Louda. Do dalšího kola se naopak nedostala Tereza Švábíková, Kateřina Tomalová a deblisté Adam Mendrek a Ondřej Král. Loudu čeká v zítřejším druhém kole osmý nasazený.



V Koreji právě teď hraje světová špička a čeští badmintonisté jsou u toho! Přitom na takový turnaj nemají běžně přístup. Však také Jan Louda se dostal do pavouku akce kategorie Super 500 jako náhradník. A dokázal toho využít, když si poradil s korejským soupeřem ve dvou setech (21:15, 21:19). „Trvaly velice dlouho, hrály se skoro hodinu. Bylo to hodně taktické, hodně se odpočívalo a přemýšlelo nad další výměnou,“ popisoval Louda, kterému právě takové tempo hry sedí.

Česká badmintonová jednička ráda strategicky rozebírá soupeře, mění rytmus hry. Začátkem roku se v tréninku zaměřil třeba na zakrývání úderů nebo predikci. „Zakrývání jsem používal, měl jsem ale radost z délky mých úderů. Soupeř z toho nemohl moc útočit, hrál hodně v defenzívně a já spíše útočil. To mi vyhovuje, protože jsem mohl pak více tvořit hru. Navíc jsem vypozoroval, že má slabší bekhend,“ popisoval Louda, který má rád bitvy proti asijským hráčům. Ve středu si na Korea Open připsal významný výsledek. „Vyhrát na takovém turnaji jedno kolo je velký úspěch a velký bodový přísun. Úroveň je tady neskutečná, rozcvičuji se v hale s hráči z první světové desítky.“

Atmosféru a úroveň si pochvaluje také Adam Mendrek, který se turnaje v Koreji účastní společně s Ondřejem Králem jako jediní deblisté z Evropy. A v prvním kole nestačili na domácí Tae Kwana se Sangem Minem. Pro český pár to byla další důležitá zkušenost. A hlavně potvrzení, že je možné s Asiaty hrát velmi vyrovnaně. Vždyť soupeřům dokázali vzít 19 a 15 bodů. „Naše výkonost proti asijským párům se zvyšuje, hrajeme mnohem lépe. Těší nás, že jsme proti nim konkurenceschopní, udělali jsme velký posun. Musíme ale zvládat lépe koncovky zápasů,“ dodal Mendrek.

Společně s Králem se dostali na turnaji v Polsku v minulém měsíci do semifinále. „Nejvíce mě těší sledování vzestupné tendence našich úderů a pohyb po kurtu. Mrzí mě naše nevynucené chyby. Ale turnaj série Super 500 je jeden z nejvyšších na světě, je něco neskutečného být s nejlepšími světovými páry v jedné hale,“ dodal Mendrek.

To Kateřina Tomalová nestačila na Francouzku Yaelle Hoyaux, 29. hráčku světa. A Tereza Švábíková se střetla s desátou hráčkou světa Pornpawee z Thajska.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud