František Prachař
22. října 2008 • 11:10

Třetí vrchol 'Mlátičky' Kraje

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Nejlepší věk, skvělá forma, přijatelný soupeř. Profesionální boxer Rudolf Kraj má velkou příležitost stát se v pátek prvním českým profesionálním mistrem světa.



Duel v italském Miláně proti domácímu Giacobbe Fragomenimu ve váze do 91 kilogramů o titul WBC pro něj bude po stříbrné olympiádě v Sydney a bronzovém mistrovství světa 2003 třetím vrcholem kariéry.

Dva medailové milníky v amatérech udělaly z Kraje regionální hvězdu. Perspektiva získat profesionální titul ale dává známému rohovníkovi šanci vejít do globálního povědomí a navíc vydělat miliony.

„Rudy je připraven, adaptoval se ve světové špičce, nemá problémy s technikou ani s taktikou ve fyzicky náročných titulových bojích na dvanáct kol,“ uvedl serveru Fightnews boxerův kouč Conny Mittermeier.

Co tedy může Kraje překvapit? Světem koluje scénář, podle nějž italská „mafie“ zmanipuluje rozhodčí a nedovolí v neznámém prostředí české hvězdě za žádných okolností zvítězit. V profiboxu jde o „běžnou praxi“ – domácí mají zákulisní výhodu. Muž s přezdívkou „Mělnická mlátička“ sám zmínil, že od pořadatelské agentury OPI 2000 dostává podezřele málo informací...

Mnohem oblíbenější je ale verze, podle které by se mělo jednat o velkou show boxerské komety německé stáje SpotLight Boxing. Sport v rukavicích v současnosti nezná moc borců, kteří po pouhých třech letech v profiringu dostali šanci bít se o světový titul.

Doposud neporažený třicátník Kraj navíc nastoupí teprve k 15. duelu. Zkušený Ital má sice ve 39 letech více zkušeností a výhodu domácího hřiště, přesto sázkové kanceláře (Kraj od 1,4:1, Fragomeni od 2,8:1) i odborníci favorizují dravého Čecha.

„Fragomeni už je starý, silou úderu a rychlostí se Krajovi nemůže rovnat. Čech je navíc lepším boxerem a má výhodu i v tom, že je o pět centimetrů vyšší,“ myslí si James Slater, expert serveru Eastside boxing.

„Ruda nemohl na titulový zápas dostat lepšího soupeře. Je určitě lepší. Bude ho ale muset porazit před limitem, jinak by neměl nic jistého,“ varuje před možnou popravou boxerský kolega Lukáš Konečný.

Ten má se spornými výroky rozhodčích osobní zkušenost, když v dubnu prohrál ve vyrovnaném zápase o světový titul WBO na body s obhájcem Sergejem Dzinzirukem.

Krizová varianta by se však Krajovi měla vyhnout. Duelu bude přímo v Miláně přihlížet prezident organizace WBC Jose Sulaimam, jenž by měl zaručit férový boj. Podle současných pravidel se navíc zveřejňují průběžné výsledky po čtyřech kolech.

Co řekl Kraj před bojem o titul

O Fragomenim
„Je to takovej buldok, kterej pořád postupuje dopředu a vyvíjí na soupeře neustále tlak. Já bych ale měl být rychlejší. Viděl jsem dost jeho zápasů na DVD a mám připravenou taktiku. Hodně bude záležet na tom, kdo z nás bude mít lepší kondici.“

O Italech
„Pokud chci vyhrát, musím Fragomeniho knockoutovat nebo ho jednoznačně zbít na body, aby o výsledku nebylo pochyb. Je mi totiž jasný, že jakmile bych s ním boxoval vyrovnaný zápas na body, tak prohraju. Domácí bude mít určitě jistou výhodu.“

O titulu
„S blížícím se zápasem vždy přichází nervozita, ale už rok a půl je pro mě každý zápas vrcholem a nejdůležitějším duelem v životě, takže to zvládám. Že takto postupuju vpřed, je i zásluha mého manažera. Jde to zatím přesně podle plánu, který jsme si před třemi lety stanovili.“

Články odjinud


Články odjinud