10. ledna 2009 • 14:27

Sáblíková na úvod dvanáctá

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Rychlobruslařka Martina Sáblíková zahájila mistrovství Evropy ve víceboji dvanáctým místem ve své nejslabší disciplíně 500 metrů. Předloňská šampionka a obhájkyně bronzu zajela čas 40,90, jenž je o 32 setin horší než její rok starý český rekord z ruské Kolomny.



"Nejsem nespokojená, ale ani šťastná. Kdyby to bylo 40,5 nebo 6, tak to bylo jiné," řekla Sáblíková novinářům bezprostředně po závodě. Hlavní problém podle ní byl už na začátku. "První stovka byla špatná, tam mi to trvalo. Už jsem jela rychleji," uvedla jedenadvacetiletá rychlobruslařka pro Radiožurnál.

Skutečnost, že jeho svěřenkyně dnes neatakovala vlastní české maximum, mrzela i trenéra Petra Nováka. "Není to špatně rozjeté, ale myslel, že bude lepší, že pojede na hranici osobáku. Forma je, zdravotně je na tom taky dobře," řekl Novák. Trochu ho potěšil alespoň fakt, že ani soupeřky nepředvedly extra výkony. "Neujely jí, takže je ve hře o medaili," podotkl Novák.

Na čtrnáctém místě skončila teprve šestnáctiletá debutantka Karolína Erbanová, která zajela čas 41,12 a o seniorský rekord ji pravděpodobně připravil pád v závěru trati. "To je škoda. Upadla, protnula cílovou čáru rukama, ale počítají se brusle. Jinak to mohl být čas 40,9," řekl Novák.

Podle něj je Erbanová zdravotně v pořádku. "Jen bude trochu naštvaná, to je možná dobře. Dvakrát spadla při Světovém poháru, teď je to potřetí. Ještěže to dopadlo tak, že projela cílem," oddechl si úspěšný kouč.

Časté pády Erbanové podle něj souvisejí s tím, že ještě není "vyježděná". Rychlobruslení se totiž věnuje zatím jen krátce, dříve hrála hokej. "Má málo naježděno. Dělá ji problém dostat klouby do pozic, kde u rychlobruslaře mají být," vysvětlil Novák.

Pětistovku vyhrála v čase 39,58 ruská sprinterka Alla Šabanovová před šestatřicetiletou specialistkou na delší tratě Claudií Pechsteinovou, která se tak zařadila k hlavním adeptkám na zisk titulu. Třetí byla další Němka Daniela Anschützová-Thomsová.

Šanci posunout se vpřed bude mít Sáblíková v závodě na 3000 metrů, což je její silnější trať. V neděli šampionát vyvrcholí závody na 1500 a 5000 metrů.

Mezi muži směřuje suverénně za třetím titulem za sebou Nizozemec Sven Kramer, jenž po pětce vyhrál i dnešní patnáctistovku. Dvaadvacetiletý suverén vede před nedělním maratonem na 10.000 metrů v přepočtu o 23 sekund, přičemž i v závěrečné disciplíně bude hlavním favoritem na vítězství. Druhý je jeho krajan Wouter Olde Heuvel před Norem Haavardem Bökkem.

Milan Sáblík zopakoval své 23. místo z trati 5000 metrů a polepšil si na 21. pozici.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud