26. dubna 2009 • 13:00

Pravda o Tysonovi: Komplexy z dětství

Autor: ahm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na newyorské premiéře nechyběly největší osobnosti šoubyznysu, světa sportu i peněz. Jméno Mike Tyson prostě pořád láká. Bývalého boxerského šampiona představuje celovečerní dokumentární film a recenzenti zatím prý jen nadšeně zdvihají palce.



„Po tomhle filmu spousta lidí změní názor na to, kdo byl a je Železný Mike,“ tvrdí Big Joe Egan, Tysonův bývalý sparingpartner. Dnes dvaačtyřicetiletý šampion ho kdysi po stovkách společně strávených hodin v ringu nazval „nejtvrdším běloušem na Zemi“ a dodnes je s ním v kontaktu.

Totéž říká režisér James Toback. „Úplně zírám, co mi lidi po promítání říkají. Při pověsti, kterou Mike má, jsem si říkal, že to bude fifty fity. Půlka lidí že ho dál bude nesnášet a ta druhá mu dál bude přát to nejhorší. Zatím to vychází tak, že spousta lidí o něm najednou začíná přemýšlet jinak.“

„Tyson jako ho neznáte. Vystrašený a zranitelný,“ anoncuje recenzent listu New York Times.

„Napřed do vás vpálí, jak z něj v dětství měli všichni srandu. Jak brejlatého tlusťocha z newyorského Brownsville opustil táta a pak ho matka nechala, ať se o sebe stará sám,“ popisuje deník devadesát minut dění na plátně.

„Pak vás napadne, že jeho pozdější agresivita se určitě zrodila právě v těch momentech. A Tyson vám to vzápětí sám potvrdí,“ píše zase londýnský list Times.

„Tehdy jsem se rozhodl, že už nikdy nechci mít strach, že už nechci, aby mě starší a větší bili a zastrašovali,“ říká ve filmu Tyson. „Vyrůstal v prostředí, které si drtivá většina z nás neumí ani představit,“ říká Egan. „Proto byl takový, jaký byl.“

Vůbec poprvé se Tyson přiznal k tomu, že má odjakživa problémy s dýcháním. „Proto se vždy snažil soupeře rychle knokautovat,“ píše New York Times.

 

Foto Archív


„Když jsme mu dali poprvé mikrofon a já si vzal sluchátka, šokovalo mě, s jakými obtížemi ten člověk dýchá,“ popisuje režisér Toback. „Nikdy dřív o tom nemluvil. Je jasné, že to byla jeho velká slabina a že nechtěl, aby o tom soupeři věděli.

„Film je ale vyvážený. Tyson,který byl odsouzen za znásilnění a skončil ve vězení, se rád staví do role oběti okolností, ale Toback mu na to neskočil,“ chválí režiséra recenzent listu Times.

Proč Tyson snadno získal první mistrovský titul, když v roce 1986 spráskal Trevora Berbicka? Dokument odhaluje, že byl naštvaný, protože se marně snažil zbavit kapavky. A navíc chtěl ponížit boxera, který pět let předtím v ringu zesměšnil jeho idol, Muhammada Aliho.

V roce 1990 o titul přišel v souboji s Busterem Douglasem a ta porážky ho prý navždy změnila. „Byl jsem zvíře,“ říká Tyson. „Pak už ne.“ Ještě v roce 2005 boxoval s neznámým Irem Kevinem McBridem, protože potřeboval peníze. A ostudně prohrál. „Box už mě nebavil.“

Jaké má dnes bývalý šampion, který v ringu elektrizoval celý svět, ambice? „Žít jako slušný člověk. Mám na to,“ říká v závěrečné sekvenci filmu.
Trajler a další informace o dokumentu jsou na http://www.sonyclassics.com/tyson

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud