9. června 2009 • 12:50

Extrémního závodu se zúčastní i špičky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned několik špičkových českých sportovců absolvuje třináctý ročník extrémního závodu čtyřčlenných štafet SMS.cz Adrenalin Cup, který se koná v sobotu 27. června v Ostravici v Beskydech jako obdoba slavného rakouského Dolomitenmanna.



Mezi startujícími jsou nejlepší český snowboardista Michal Novotný, který pojede v kajaku, nejlepší český biker Jaroslav Kulhavý či jedna z nejlepších běžkyň do vrchu na světě Anna Pichrtová.

Organizátoři očekávají zhruba padesát týmů.Zajímavou novinkou je premiérový štafetový závod ve vynášce - Radegast beskydský šerpa. Účastníci musejí vynést na speciální šerpské krosně plný padesátikilový sud piva po více než devítikilometrové trase na vrchol Lysé hory.

Čtyřčlenné týmy, které úkol úspěšně dokončí, mohou vlastnoručně vynesený sud piva vypít. Nejrychlejší štafeta dostane čtyři sudy. Patronem se stal první Čech na Everestu Leopold Sulovský, který závod odstartuje.

Přihlášeni jsou také další reprezentant v běhu do vrchu Roman Skalský, dvojnásobný olympionik cyklista Radim Kořínek, bývalí silniční cyklisté Pavel Padrnos a Jan Hruška, maratonec Pavel Novák a běžec na lyžích Dušan Kožíšek.

Na Lysé hoře se objeví i přední čeští paraglidisté Tomáš Brauner a Jan Škrabálek.Ten se dokonce exhibičně proletí v tandemovém paraglidu s Tomášem Krausem, čtyřnásobným vítězem Světového poháru a exmistrem světa ve skikrosu.

Jedním z adrenalinových hobby Krause je totiž i skákání s padákem. "Musel jsem mu ale slíbit, že ho nesmím moc houpat," uvedl na dnešní tiskové konferenci Škrabálek, účastník nejtěžšího extrémního závodu Red Bull X-Alps.

"Ale možná ho nechám, ať si to sám řídí a užije si to."Štafetu zahájí běžec, který musí zdolat 16 kilometrů a převýšení 1145 metrů na vrchol Lysé hory, kde předá štafetu paraglidistovi. Ten sletí 925 výškových metrů na 5,5 kilometrech letu.

Jezdce na horském kole čeká na třetím úseku opět výrazné převýšení - 1450 metrů na 32 kilometrech trasy. Finišmanem je kajakář, který před cílem musí seskočit do vody z rampy, provést eskymácký obrat a na pěti kilometrech projet patnácti brankami.

"Na pěti kilometrech? Já myslel, že to je tak patnáct. Tak to jsem na tom dost špatně," žertoval čtvrtý muž celkového pořadí Světového poháru ve snowboardcrossu Novotný, který startoval v extrémním závodu i loni.

"Se snowboardem to nemá moc společného, snad jen příjemné pocity při tom sportu. Baví mě jezdit řeky," prohlásil muž, který pojede v týmu fondu sportovců Nadace Terezy Maxové. "Chceme pomoci dětem z dětských domovů, aby také mohly zažívat ty pocity," prohlásil zakladatel týmu.

Doprovodný program nabídne aktivity v lanovém centru či let v horkovzdušném balonu, diváky rozehřejí tři exhibice - biketrial Jaroslava Spěšného, Jana Valenty na U-rampě a předního českého skiakrobata Lukáše Vokatého. Díky puštění vody z přehrady Šance bude mít vodácká veřejnost možnost splout si Ostravici.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud