21. července 2009 • 12:06

Sáblíková startuje přípravu na Vancouver

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Necelých sedm měsíců před startem olympijských her ve Vancouveru, přesně 206 dnů, zahájila česká rychlobruslařka Martina Sáblíková přípravu na novou sezonu. Dnes se totiž poprvé postavila na brusle a začala trénovat na ledovém oválu v Berlíně.



"Už se nemůžu dočkat až to bude," řekla Sáblíková ČTK a ČRo v pondělí odpoledne před odjezdem do německé metropole.

Poslední hodiny před cestou do Berlína si zpestřila cyklistickým exhibičním vystoupením, při kterém utvořila český rekord na letmý kilometr. "Ted už končí sranda a začíná tvrdá příprava. Už odstraníme všechny pokusy o závody a jediné o čem uvažujeme, je půlmaraton na in-line bruslích v Plzni," uvedl trenér Petr Novák.

Sáblíková a její tým se v sobotu vrátili ze soustředění na Krétě, které mělo tréninkově-regenerační podobu. "Jednou, dvakrát denně jsme trénovali a většinou jezdili na kole. Bylo tam velké vedro, asi 40 stupňů, takže to moc nešlo. Jezdili jsme tak hlavně brzy ráno a večer," popsala dvaadvacetiletá rychlobruslařka náplň minulých dnů.

Potěšilo ji, že odezněly i zdravotní problémy, které měla. "Konečně mě přestala bolet noha, která mě trápila od časovky na kole na Slovensku," oddechla si. Odpočinula si také psychicky. V minulých týdnech se totiž intenzivně věnovala škole a podařilo se jí úspěšně složit maturitní zkoušku na gymnáziu Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě.

I kvůli studijním povinnostem Sáblíková nedokázala odhadnout, jak se bude na ledě cítit. "Vzhledem k maturitě příprava v létě nebyla moc intenzivní. Čeká nás prakticky teprve teď. Uvidíme, jak budou vypadat v září a říjnu Světové poháry," uvedla pětinásobná mistryně světa, která se bude v Berlíně třífázově připravovat do 28. července, kdy se vrací domů.

Nejlepší česká sportovkyně roku 2007 si dobře uvědomuje, že ji čeká zřejmě nejdůležitější sezona v dosavadní kariéře. Na olympijských hrách bude startovat podruhé, poprvé však bude patřit mezi žhavé medailové kandidátky. "Olympiáda je to hlavní, co mě čeká. Já mám samozřejmě strach z toho, že se to nepovede, protože skluz v tréninku mám. Doufám, že vše půjde nahoru a opět budu mezi nejlepšími. Budu se snažit dostat se tam, kde jsem byla. Je to ale sport," opatrně uvedla Sáblíková.

Mírnou nervozitu s blížícím se vrcholem čtyřletého cyklu přiznává i kouč Novák. "Jak slyším slovo olympiáda, tak se zachvěji. Je to jediná medaile, kterou Martina nemá. Byl bych spokojený za jakoukoliv jednu. Pak bychom mohli pokračovat ve smělých plánech dále," přiznal Novák.

I náročný trenér však dobře ví, že fanoušci od Sáblíkové očekávají medaile dvě - na 3000 a 5000 metrů - a nejlépe obě zlaté. "To je pravda. Všichni si ale musíme uvědomit, i já jako velký optimista, že sportovní realita je někdy tvrdá. Jestliže závodník vyhrává několik let po sobě, tak jednou přijde i slabší chvilka. I to mám v hlavě. Budu se ale snažit, aby to nebylo letos," řekl Novák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud