Martin Hašek
17. září 2009 • 12:24

Horolezci šlo o život

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výstup Marka Holečka klasickou cestou na 8068 metrů vysoký vrchol Gašerbrum I je úspěchem české expedice Klättermusen New Decision do pákistánského pohoří Karákoram.



Odvážný prvovýstup alpským stylem se nezdařil, expedice se musela těsně pod vrcholem vrátit kvůli prasklým žaludečním vředům Zdeňka Hrubého. Cíl mise už se zdál blízko, ale pak se dvěma českým horolezcům ve výšce 7400 metrů vyhlídka euforického útoku na vrchol rozplynula v záchrannou misi zpátky dolů, během níž šlo jednomu z nich o život.

„Zdeněk začal zvracet, což nám vystavilo stopku,“ líčí Holeček. „Byl to krvavej masakr. Museli jsme to do údolí odtlouct v cepínech a mačkách. Překonali jsme převýšení 1700 metrů. Alláh s námi měl docela velkou trpělivost. K úhoně jsme nepřišli.“

Zdravotní problémy Zdeňka Hrubého několik set metrů pod vrcholem dostaly dvojici do riskantní situace. Únikový směr totiž plánovali na druhou stranu hory, kam vedla cesta přes vrchol. Hrubý už ale nahoru nemohl, a tak museli zpátky náročnou trasou prvovýstupu.

„Sestup byl těžší než výstup,“ popisuje Hrubý. „Marek mi zachránil život, protože byl při síle. Bez jeho asistence považuju možnost, že bych sám sestoupil, za hypotetickou. Kdybych v tom zůstal sám, asi by se to nedalo zvládnout.“
Dvojice se šťastně dostala do základního tábora, kde Hrubý den a půl čekal na vrtulník pákistánské armády s pomocí.

„Bylo štěstí, že se zastavilo masivní krvácení,“ oddechl si Holeček. První český prvovýstup na osmitisícovku po dvaceti letech se tedy nezdařil, ale Holeček se nakonec vydal na vrchol už prošlapanou cestou sám.

Před vrcholem zabloudil, ale nakonec uspěl a šťastně se vrátil zpátky. Ve stejném období se na vrchol dostali také další tři Češi z plzeňské expedice Jan Trávníček, David Knill a Jaroslav Netík.

„Povedlo se mi zabloudit a musel jsem hodinu a půl přetraverzovávat, aniž bych získal výškový metr,“ vypráví Holeček. „Nahoru jsem vyšel u konce se silami a čekal mě nepříjemný sestup. Ale přežil jsem bez větších následků, jen malinko otlučený s omrzlýma nohama. Ale já ty nehty sundám a mám je nový.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud