Jiří Uhlíř
26. listopadu 2009 • 11:21

Česko má nejdražší kurt. Ale neumí ho postavit

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejluxusnější squashový kurt na světě. Takový prosklený šperk vlastní klub SC Strahov, který ho pořídil za státní dotaci 4,9 milionu korun. Jenže na očekávanou premiéru v domácím prostředí se čeká marně.



Přitom na novém kurtu se už odehrály dva mimořádně prestižní turnaje v Asii.
Na podzim před dvěma lety zažádalo občanské sdružení SC Strahov o dotaci na prosklený a moderní kurt.

A na ničem se nešetřilo. Normální squashový kurt stojí odhadem tři miliony korun. Ten „český" byl však v Německu zhotoven za skoro pět milionů korun. „Chtěli jsme novinku, ten nejlepší materiál," vysvětlil Tomáš Cvikl, majitel klubu SC Strahov.

Luxusní squashový kurt na svou domácí premiéru ještě čeká Luxusní squashový kurt na svou domácí premiéru ještě čekáFoto Archiv

Jenže supermoderní novinku nedokázal v Česku nikdo postavit, ačkoli sem z německé továrny dorazila před rokem. „To složení nemůže jen tak někdo provést a u nás takový člověk neexistuje. Je to prototyp. Proto německá továrna vznesla požadavek, že ho otestují na turnajích," popsal Cvikl.

Po několikaměsíčním ležení na skladě tak součástky putovaly čtyři týdny lodí po moři do Kuvajtu a Saúdské Arábie. Přímo tam se odehrával prestižní turnaj a světový šampionát.

„Udělali jsme dobře. Postavit kurt jim trvalo padesát hodin. Přitom avizovali čas na zkompletování o dvacet hodin méně," řekl Cvikl. „Navíc oni pro nás vyškolí tým lidí, který se o sestavení v Česku bude starat. To je fantastická věc."

Zcela opačný názor má však Miroslav Valenta, předseda České asociace squashe. Podle něj nebyl prosklený kurt poslán na testování, ale organizátor turnaje za nájem zaplatil.

O tom je přesvědčen i Thomas Troedsson, místopředseda Evropské squashové asociace. „Gratuloval mi, jaký to máme nádherný kurt. Podle něj je kurt nejlepší na světě," řekl Valenta.

„Až potom mi vysvětlil, že se nachází na World Open v Kuvajtu. Přitom majitel Cvikl se vůbec nezmínil, že je poslán do ciziny. Jen nám bylo opakovaně sděleno, že pro kurt mají připraveno mnohonásobné využití. Nedokáži ale říci, zda nám ho budou moci zapůjčit na námi organizované mistrovství Evropy juniorů v Praze," tvrdil Sportu Valenta.

Pokud by byl moderní stánek pronajímán pro soukromé účely, státní dotace by se mohla odepřít. A následovat by mohly sankce. „Na turnaji v Dubaji se platí pronájem kurtu ve výši několik desítek tisíc dolarů. Přitom tento objekt nemůže vycestovat z Česka a být komerčně využíván. A hlavně by měl sloužit pro rozvoj českých hráčů, to se ale vůbec neděje," dodal Valenta.

Proti tomu se však ohradil majitel Cvikl. „Já že jsem to pronajímal? To je velká lež. Pana Troedssona znám a tohle nemohl říct. To je nesmysl. Ani náklady do Kuvajtu nám nikdo nehradil, to je věcí německé továrny. Mohu klidně doložit smlouvu s kuvajtským organizátorem, na které není žádná částka."

Prosklený šperk v hodnotě téměř pěti milionů korun Prosklený šperk v hodnotě téměř pěti milionů korunFoto Archiv

Kurt je stále v Asii, do Česka má být převezen po Novém roce. Jak se však k podezření o účelovém používání staví Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy?

„Zodpovědnost za využívání tohoto objektu je na straně příjemce a zřizovatele - squashového klubu SC Strahov. Objekt pořízený ze státní dotace může opustit území republiky, ale nesmí být komerčně využíván. Ale klub Strahov společně s českou squashovou federací podali oficiální žádost na využití tohoto objektu v zahraničí," zaslala Sportu vyjádření Kateřina Böhmová, ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace MŠMT.

Na základě podezření z několika hrubých porušení pak nařídil pan Kocourek, náměstek ministryně skupiny sportu a mládeže, kontrolu využití dotace klubu SC Strahov.

„Doufám, že kontrola bude dostatečně hluboká. Vždyť je to směšné. Pan Cvikl je jako misionář, který zdarma bohatým šejkům propůjčuje kurt. A když jsem ho chtěl na evropský šampionát juniorů, který se bude konat v příštím roce v Praze, nikdo mi ze Strahova na můj oficiální dopis ani neodpověděl," postěžoval si Valenta.

„Samozřejmě, že má kurt sloužit České republice. Můžu ho poskytnout bezplatně, ale za režijní náklady. Jen jeho postavení stojí i stovky tisíc korun. Já ho však chci využít na republikový šampionát a další prestižní turnaje konané na našem území," zakončil Cvikl.

 

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud