František Prachař
17. října 2010 • 00:33

VIDEO: Kličko seřezal Briggse a obhájil titul

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skóre 302:73. To není výsledek basketbalového zápasu hvězd NBA proti výběru Antarktidy, ale poměr ran, které si vyměnili boxeři Vitalij Kličko a Shannon Briggs. Ukrajinský šampion na sobotním galavečeru v Hamburku bez problémů obhájil titul mistra světa WBC v těžké váze. Radost mu kalil jen fakt, že soupeře neknockoutoval.



Chtěl ho poslat do důchodu a zničit v prvním kole. Byl velkohubý, drzý a říkal o sobě, že je nejlepší. Když ale přišlo na činy, byl rád, že mohl z ringu odejít po svých. Boxer Shannon Briggs byl v boji o titul mistra světa WBC v těžké váze proti šampionovi Vitaliji Kličkovi bezradný jako tele na jatkách. Na nic se nezmohl a úřadující král ho úplně rozsekal.

Americký vyzývatel si mohl gratulovat alespoň za to, že přežil všech dvanáct kol, i když byl v sedmém, desátém a také posledním dějství blízko knockoutu. Celkem inkasoval 302 úderů, z toho 171 bylo hodnoceno jako rány, které měly velkou razanci.


Briggs se kupodivu dokázal udržet na nohou, ale už mu nezbývaly síly na odpor a trefil soka jen v 73 případech z 316 pokusů. Boxer s přezdívkou „Kanón“ přesto dokázal víc, než si experti mysleli. Je totiž astmatik a vydržet celý zápas v ringu je pro něj enormní zátěž. Tím spíš, když proti němu stál někdo jako Kličko.

Od prvního kola bylo naprosto jasné, kdo v ringu dominujeFoto Reuters

Starší z bratrské dvojice obhájil svou pozici bez problémů a když po závěrečném gongu v O2 Aréně v Hamburku slavil, gratuloval mu i jeho mladší sourozenec Vladimir, mistr světa dalších významných organizací WBO a IBF.

„Překvapilo mě, kolik toho vydržel. Nemohl jsem věřit, že po tolika úderech pořád stál. Za to zaslouží uznání,“ hodnotil výsledek vítěz, který si ve 39 letech připsal 41 vítězství, k čemuž mu pomohla podpora 16 tisíc fanoušků.

Poražený rovněž nešetřil chválou a neodpustil si silná prohlášení. „Boxoval jsem proti Georgi Foremanovi, boxoval jsem proti Lennoxu Lewisovi, ale Vitalij je nejlepší,“ tvrdil Briggs, jenž byl už čtrnáctým zástupcem USA za posledních pět let, který neuspěl v bitvě o titul šampiona v těžké váze.

I proto jsou nyní v zámoří mnohem více ceněné nižší hmotnostní kategorie a sobotní duel se v Americe nevysílal na neplacených kanálech přímým přenosem.

Nadvláda Kličků, kteří rozebírají soupeře takticky promyšleným stylem a fyzickou převahou, totiž tamní scénu nebaví. V nejbližší době se na tom zřejmě nic nezmění a USA zůstane bez důležitých duelů v nejprestižnější váhové kategorii.

Vitalij Kličko proti Briggsovi bez problémů obhájil svůj titul
Video se připravuje ...


Vitalij Kličko by se měl totiž zkraje příštího roku utkat s Polákem Tomaszem Adamkem, bratra Vladimira zase čeká mladý Brit Derreck Chisora. Oba soupeři by neměli ohrozit nadvládu Ukrajinců, protože se jim nerovnají výškou, vahou ani zkušenostmi.

„Už mě to nebaví sledovat. Kličkové si vybírají pohodové soupeře a těm, kteří by je mohli ohrozit, se vyhýbají nebo se s nimi neumí domluvit,“ myslí si Ondřej Pála, česká jednička v těžké váze a podle neoficiálního světového žebříčku 43. muž světa.

„Teď by měli zápasit s Davidem Hayem nebo Nikolajem Valujevem. Všechno ostatní se mi zdá zbytečné.“

Jenže Brit Haye, který drží titul v poslední významné organizaci WBA, se s Kličky už rok a půl neumí domluvit na finančních podmínkách, a tak se střetne 13. listopadu s krajanem Audleyem Harrisonem.

Valujev, největší (213 cm) a nejtěžší (145 kg) boxer historie, je prý údajně dlouhodobě zraněný.

„Sice nemá moc dobrý styl, ale podle mě je jediný, s kým by měli Kličkové velké problémy. Nikdy totiž neboxovali s vyšším a těžším soupeřem,“ uzavírá Pála.

Obhájce titulu Kličko při vážení
Obhájce titulu Kličko při vážení

Vstoupit do diskuse
4
Články odjinud


Články odjinud